Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hekel aan rode wijn of koffie? Misschien ben je een superproever!

superproever.jpg

Hoe kan het dat veel mensen intens kunnen genieten van rode wijn of zwarte koffie en jij alleen al de geur amper kunt verdragen? Misschien hoor jij bij die kwart van de mensen met een ‘supertong’.

Er bestaat namelijk meer dan één type tong. Ongeveer een kwart van de mensen heeft, net als kinderen, een tong met een hoge dichtheid aan receptoren, wat hen tot ‘superproevers’ maakt. Als superproever heb je vaak een hekel aan bittere en zure smaken, zoals wijn en zwarte koffie. Bittere groenten  zoals spruitjes staan bij jou dus zelden op het menu. Ook ben je bijzonder gevoelig voor de zure smaak van grapefruit en het branderige gevoel van chilipoeder.

Nog geen fijnproever

Het klinkt stoer, ‘superproever’, maar het is maar de vraag of dat nou zo’n zegen is. Een geboren superproever is niet automatisch een fijnproever. Voor een goede smaakbeleving heb je namelijk smaakervaring nodig. Het is ook niet bewezen dat superproevers beter in staat zijn om verschillende smaken te onderscheiden dan ‘gewone’ mensen. Als wijnproever zou je in elk geval niet geschikt zijn.

Slank door je tong?

Wel weer een opsteker: behalve een afkeer van spruitjes en alcohol heb je als superproever doorgaans ook minder behoefte aan vet en suiker eten. Om die reden vinden onderzoekers het interessant om meer onderzoek te doen naar smaakpapillen. Mogelijk ligt de sleutel in de strijd tegen obesitas op onze tong.

Ook interessant