null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Heftig: dit zijn de lichamelijke gevolgen van langdurige eenzaamheid

Ieder mens voelt zich op een bepaald moment in zijn leven wel eens eenzaam, maar steeds meer mensen hebben hier langdurig last van. We kennen het mentale aspect hiervan, maar wist je dat de eenzaamheid ook lichamelijke gevolgen kan hebben?

Vaak en langdurig eenzaam zijn, vergroot de kans op diverse lichamelijke aandoeningen.

Verschillende soorten eenzaamheid

Eenzaamheid is een gevoel dat voor iedere persoon anders is. Grofweg maken we onderscheid tussen twee vormen, namelijk: sociale en emotionele eenzaamheid. De eerste is het gemis aan een sociaal netwerk, de tweede is het gemis aan een bepaald soort relatie. Wanneer je bijvoorbeeld heel erg behoefte hebt aan iemands steun, terwijl je die niet krijgt. Als het gevoel van 'alleen zijn’ te lang aanhoudt, kan dit leiden tot diverse mentale klachten die verwant zijn aan depressie.

Groeiend probleem

Eenzaamheid is nog altijd een steeds groter wordend maatschappelijk probleem, zo is te zien aan de cijfers. Ongeveer een op de drie volwassen Nederlanders zegt regelmatig en langdurig eenzaam te zijn. En ruim een miljoen mensen geven aan zich ernstig of zeer ernstig eenzaam te voelen. Bij eenzaamheid denken we vaak aan ouderen, maar het is (helaas) iets van alle leeftijden. Ook geslacht maakt geen verschil; ongeveer net zo veel vrouwen als mannen voelen zich eenzaam, al zijn er meer vrouwen die aangeven last te hebben van ernstige eenzaamheid.

Lichamelijke gevolgen

Wanneer je lichamelijke gezondheid niet goed is, kan dat zorgen voor eenzaamheid. Bijvoorbeeld doordat je niet meer zo makkelijk naar buiten kunt en daardoor minder mensen ziet. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het andersom ook zo werkt: eenzaamheid levert jaarlijks bij heel wat mensen diverse lichamelijke klachten op.

Slechter immuunsysteem

Zo blijkt dat het gevoel van eenzaamheid ervoor zorgt dat de werking van je immuunsysteem vermindert. Daardoor wordt je dus sneller ziek, want je lichaam kan bacteriën en virussen slechter buiten houden. Het gaat vooral om de zogeheten killer cells, die in je lymfeklieren zitten en onder andere vechten tegen het ontstaan van tumoren en kankercellen. Heftige gevolgen van eenzaamheid, dus.

Hoger risico Alzheimer

Het risico op Alzheimer neemt ook toe door langdurige eenzaamheid. Uit onderzoek blijkt dat eenzame ouderen twee keer zoveel kans hebben op het ontwikkelen van deze hersenziekte dan mensen met een groot sociaal netwerk. Andersom is eenzaamheid vaak één van de eerste symptomen van de ziekte van Alzheimer: mensen trekken zich vaak terug uit sociale gebeurtenissen. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met het verwerken van allerlei prikkels of kunnen gesprekken niet goed meer volgen. Daarom is het belangrijk om een oogje te houden op mensen in je omgeving die mogelijk last hebben van eenzaamheid.

Lees ook

Neiske (43): ‘Ook met een rijk sociaal leven, kun je je soms best eenzaam voelen’

Hart- en vaatziekten

Ook kan eenzaamheid op langere termijn de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Uit een Brits onderzoek onder 181.000 volwassenen blijkt dat de kans op een beroerte met zo’n 32 procent toeneemt als je eenzaam bent. De kans op een hartaandoening veroorzaakt door aderverkalking, neemt met ongeveer 29 procent toe als je langdurig last hebt van eenzaamheid. Er is nog veel onduidelijkheid over wat precies zorgt voor deze stijging. Is het de eenzaamheid die de kans hierop vergroot of gaan mensen die eenzaam zijn vaker ongezond leven?

Te veel cortisol

Daarnaast zorgt eenzaamheid zowel bewust als onbewust voor een hoop stress. Dat zorgt ervoor dat je lichaam extra veel van het stresshormoon cortisol aanmaakt. Wanneer je lichaam constant teveel cortisol aanmaakt, kan dat zorgen voor allerlei gezondheidsproblemen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van angst, depressie, slaapproblemen, spijsverteringsproblemen en vergeetachtigheid. Daarnaast kan het ook zorgen voor gewichtstoename – vooral in combinatie met de ongezonde eetgewoonten die eenzaamheid ook stimuleert.

Bron | Volksgezondheid, DokterDokter, Eenzaam.nl

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden