Hees of vermoeid? Deze en acht andere symptomen kunnen wijzen op kanker
In 2022 kregen 124.000 Nederlanders de diagnose kanker. De verwachting is dat dit aantal alleen maar zal stijgen. Het is belangrijk om kanker in een vroeg stadium te ontdekken, zodat er een goede kans op genezing is. Maar symptomen zijn niet altijd makkelijk te herkennen. Deze tien klachten kunnen op kanker wijzen.
Als je kanker hebt, krijg je niet altijd meteen te maken met klachten. Deze ontstaan volgens het KWF vaak pas als de tumor groter wordt, als deze doorgroeit naar andere plekken in het lichaam of als er sprake is van uitzaaiingen. Daarbij verschillen de klachten per kankersoort. Toch heeft het KWF een lijst opgesteld met tien symptomen waar je alert op kunt zijn, omdat deze kunnen wijzen op kanker. Als je langer dan vier weken last hebt van (een van) deze klachten, kun je het best contact opnemen met de huisarts. Een uitzondering: als je last hebt van bloedverlies is het advies om meteen naar de huisarts te gaan.
1. Slikklachten
Slikklachten kunnen komen en gaan, zeker in een tijd waarin verkoudheid of andere virussen rondgaan. Maar slikklachten die langer aanhouden, kunnen ook een andere oorzaak hebben. Let vooral op klachten waarbij eten niet goed zakt of blijft steken in je slokdarm. Ook pijn bij het slikken kan een signaal zijn dat er iets anders aan de hand is. Heb je hier langdurig, maar tenminste drie weken, last van? Neem dan contact op met je huisarts.
2. Nieuwe of veranderende (moeder)vlekken
Op je huid kunnen allerlei vlekken ontstaan. Sommige moedervlekken heb je misschien al je hele leven, maar het blijft goed om alert te zijn op deze plekjes. Zeker als (moeder)vlekken ineens groter zijn, een andere kleur of vorm hebben of jeuken of bloeden, is het goed om een afspraak bij je arts in te plannen. Zie je ineens een plekje dat er eerder niet was? Dan geldt hetzelfde.
3. Bloed bij je ontlasting of ontlasting die zonder reden verandert
Je ontlasting kan een heleboel zeggen over je gezondheid. Het kan daarom verstandig zijn om soms eens achterom te kijken in plaats van meteen door te spoelen. Als je poep zacht en soepel is en een middel- tot donkerbruine kleur (denk aan melkchocolade) heeft, is dit een gezonde drol. Maar als je lange tijd diarree hebt of diarree afgewisseld met gewone of harde poep, kan er iets anders spelen. Het KWF adviseert om naar de huisarts te gaan als dit twee weken of langer aanhoudt. Andere veranderingen die ook kunnen wijzen op kanker zijn een andere kleur poep of bloed of slijm bij je ontlasting.
4. Bloed in je urine of veranderingen bij het plassen
Naast veranderende ontlasting, kan ook urine die er anders uitziet een signaal van kanker zijn. Zeker als je klachten als moeilijker of vaker plassen, pijn bij het plassen of bloed in je plas hebt, is het verstandig om een bezoek te brengen aan de huisarts.
5. Plekjes of knobbeltjes op de huid
Een wond, zweer of schilferende plek kan altijd ontstaan op de huid. Bijvoorbeeld door een val of een stoot. Maar als deze plekjes niet genezen binnen een paar weken, zou er ook iets anders aan de hand zijn.
6. Een knobbeltje of verdikking in je lichaam
Vrouwen wordt altijd geadviseerd om het lichaam te controleren op knobbeltjes en verdikkingen. Dit omdat het een veelvoorkomend symptoom is dat kan wijzen op borstkanker. Als je hierop controleert, is het verstandig om te wachten na je ongesteldheid als je nog menstrueert. Gaat het na je menstruatie niet weg en wordt het ook niet kleiner? Dan is een bezoek aan de huisarts een goede vervolgstap.
Het controleren van je borsten op knobbeltjes en verdikkingen is niet het enige wat het KWF adviseert. Verdikkingen in je hals, oksels of lies kunnen ook alarmsignalen zijn, zeker als deze er na drie weken nog zitten. Hetzelfde geldt voor een knobbel of afwijking aan de teelbal bij mannen.
7. Afvallen zonder reden
Het is vrijwel nooit een goed teken als je afvalt zonder dat hier een reden voor is. Je bent dus niet bewust bezig met sporten of gewichtsverlies, maar merkt wel dat de kilo’s steeds verder afnemen.
8. Vermoeidheid zonder reden
Nog zo’n signaal waar je alert op moet zijn, is vermoeidheid zonder reden. Heb je een nacht goed geslapen, maar merk je dat je nog steeds niet uitgerust bent? Dan kan er meer aan de hand zijn. Als je slecht slaapt, druk bent met sporten of bewegen en andere dingen, kan dit uiteraard de reden zijn voor het vermoeide gevoel.
9. Bloed of afscheiding uit je vagina
Afscheiding is voor vrouwen normaal, maar als je bloed verliest terwijl je niet ongesteld bent, zou er meer aan de hand kunnen zijn. Hetzelfde geldt voor bloedverlies na de seks of na de overgang. Als je afscheiding er anders uitziet, bijvoorbeeld dikker of een andere kleur, of anders ruikt, zou dit ook een alarmsignaal kunnen zijn. Het KWF adviseert om meteen naar de huisarts te gaan als je bloed verliest en niet ongesteld bent.
10. Aanhoudende hoest of heesheid en bloed in slijm
Hoesten of heesheid kunnen passen bij een verkoudheid, maar als je al een tijdje hees of schor bent, kan er ook een andere oorzaak zijn. Hetzelfde geldt bij hoest die maar aan blijft houden of het ophoesten van bloed. Dit kan een symptoom van kanker zijn en is dus iets om alert op te zijn, zeker als je rookt.
Klachten verschillen per kankersoort
Goed om te weten: de klachten die hierboven benoemd worden, zijn algemene klachten die voor kunnen komen bij kanker. Hiernaast verschillen de klachten per kankersoort. Hier lees je welke klachten op darmkanker, botkanker, longkanker en slokdarmkanker wijzen.