null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Heeft je slaaphouding invloed op je darmen?

Lig jij het liefst op je buik, op je zij of op je rug? Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur om lekker te slapen. En terwijl jij in je favoriete positie naar dromenland bent vertrokken, heeft je lichaam tijd om de dag te verwerken. Dat betekent dat ook je spijsvertering aan het werk blijft. En daarmee rijst de vraag: heeft je slaaphouding invloed op je darmen? 

Waar moet je opletten als je darmen ook een goede nacht wil bezorgen?

Het spijsverteringssysteem

Overdag is je spijsvertering druk bezig om alles wat je eet te verwerken. Aangezien je waarschijnlijk vooral overdag eet, is dit systeem overdag ook een stuk actiever dan in de nacht. Dat betekent niet dat je darmen in de nacht niks doen. Aan GezondNU legt slaapcoach Irma Leijten uit dat tijdens je slaap het herstel en de reparatie van de cellen in je lichaam plaats vindt, dus ook in je spijsverteringssysteem. Daarom raadt Leijten aan om ‘s avonds niet te laat nog te eten en geen zware maaltijden naar binnen te werken.

Heeft je slaaphouding invloed op je darmen?

Omdat ook je darmen het ’s nachts nog druk hebben, vraag je je misschien af of je slaaphouding daarbij ook invloed kan hebben. Er wordt bijvoorbeeld wel eens beweerd dat je het beste op je linkerzijde zou kunnen liggen. De gedachte daarachter is dat je maag en darmen op hun oorspronkelijke plek liggen als je op je linkerkant ligt. Daarnaast zou je lichaam door op deze kant te liggen de meeste tijd hebben om gif- en afvalstoffen af te voeren, omdat je lymfesysteem ook aan de linkerkant zit. Toch blijkt onderzoek naar de invloed van je slaaphouding op je darmen en je spijsverteringssysteem erg beperkt en is er geen medisch bewijs. De ene slaaphouding is daarmee niet per se beter dan een ander.

Leijten raadt vooral aan om een houding aan te nemen die fijn en ontspannen aanvoelt. Het gaat er vooral om dat je een goede nachtrust hebt, zodat je lichaam de tijd krijgt om zich te herstellen. Of dat nou op je buik, rug, rechter- of linkerzijde is, dat maakt dus niet zoveel uit.

Lees ook: Dít zegt jouw slaaphouding over je persoonlijkheid

De juiste positie bij maagzuur

Heb je last van brandend maagzuur als je in bed ligt? Dan kan het wel helpen om een andere slaaphouding aan te nemen. Vaak helpt het om het hoofdeinde van je bed iets hoger te maken dan de rest. Probeer te voorkomen dat je op je buik slaapt, omdat dat druk op je maag kan uitoefenen waardoor zuur omhoogkomt. Als laatste kan het in sommige gevallen helpen om in dit geval wel op je linkerzijde te slapen, omdat de verbindende spieren tussen je maag en slokdarm dan samentrekken. Dat kan een zure oprisping in sommige gevallen voorkomen.

Bron | GezondNU, Rennie

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden