null Beeld

Heeft het zin om groente en fruit te wassen?

Was je altijd braaf je appel om de 'gifstoffen' eraf te halen? Bespaar je de moeite. Bestrijdingsmiddelen gaan er vaak niet eens vanaf met water. Zelfs schillen heeft meestal geen zin! Al is er wel een ándere goede reden om groente en fruit te wassen.

Volgens Ivonne Rietjes, hoogleraar toxicologie aan de Wageningen Universiteit, hoeven we onze gezonde tussendoortjes niet te wassen voor de eventuele bestrijdingsmiddelen. De restjes die erop zitten zijn volgens haar 'verwaarloosbaar', vertelt ze in de Volkskrant. Bovendien krijg je bepaalde stofjes er vaak niet eens vanaf met water. "Sommige middelen lossen slecht op in water of kunnen bijvoorbeeld makkelijk door de schil dringen," aldus de hoogleraar.

Ruime veiligheidsmarge

De hoeveelheden die we hiermee binnenkrijgen mogen echter geen enkel gevaar opleveren voor de gezondheid. Zo mogen groentes en fruit in de Nederlandse supermarkten niet de 'maximale residu limiet' (MRL) overschrijden, de Europese norm voor de maximale hoeveelheid achtergebleven gewasbeschermingsmiddel. Hierbij is een ruime veiligheidsmarge genomen. Dus ook als je veel meer dan tweehonderd gram groentes en fruit per dag eet, zoals het Voedingscentrum adviseert, hoeven we volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet bang te zijn dat we te veel bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen.

Bijna 100 procent netjes onder de norm

Om te checken of iedereen zich wel netjes aan de norm houdt, worden er regelmatig steekproeven gehouden. Ruim 97 procent van de producten zit hierbij netjes onder de norm, blijkt uit rapporten. Zelfs áls een keer ergens te veel gifstoffen op zitten, kan dit volgens de hoogleraar nog geen kwaad, vanwege die grote veiligheidsmarge.

Ook tijdens het koken gaan chemicaliën 'verloren'

En wist je dat er niet alleen vitamines, maar ook bestrijdingsmiddelen 'verloren' kunnen gaan tijdens het koken? Door koken, inblikken en frituren kunnen de stoffen halveren tot wel tien keer verminderen, zo meldt de krant. Als je er dan nog niet gerust op bent, kun je biologische groentes en fruit kopen.

Wel zo fris...

Toch is er wel een andere reden waarom we groenten en fruit beter kunnen wassen: gewoon omdat dit lekkerder en hygiënischer is. Niemand wil met die lekkere preischotel een hap zand binnenkrijgen natuurlijk. En je wilt niet weten door hoeveel vieze handen die appel is gegaan voordat hij in de jouwe belandt.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden