null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Heeft het coronavaccin invloed op je genen?

Een coronavaccin komt steeds dichterbij en dat levert ook de nodige speculaties op. Zo gingen er in augustus op social media al verhalen rond dat het nieuwe vaccin invloed zou hebben op je genen. Dit soort beweringen nemen nu opnieuw steeds meer toe. Maar kloppen deze ook? Zo zit het. 

Kan het coronavaccin je DNA permanent veranderen of is dit onzin?

De invloed van het coronavaccin op je genen

Op het internet doen berichten de ronde dat het coronavaccin je DNA kan beschadigen en dat hier 700.000 mensen aan zullen overlijden. Het zou daarbij gaan om het RNA-vaccin. Na deze vaccinatie zou je genetisch gemodificeerd zijn. NUcheckt controleert dit soort berichten op hun betrouwbaarheid en legt uit dat deze beweringen niet waar zijn. Er zijn twee RNA-vaccins in de running om een potentieel coronavaccin te worden, maar deze hebben geen invloed op je genen. Een RNA-vaccin bevat wel een stukje genetische informatie, maar dat bestaat alleen uit één kenmerkend eiwit van het coronavirus, namelijk de antigenen. Die genetische informatie wordt als een soort pakketje in vet ingepakt en in je lichaamscellen geïnjecteerd. Vervolgens zorgt dat pakketje er in je cellen voor dat er antigenen worden aangemaakt. Je immuunsysteem maakt daardoor antistoffen aan.

Dat het coronavaccin je genen niet kan veranderen komt doordat het RNA-vaccin wel in je cellen, maar niet in de celkern van je DNA komt. Dat leggen Vlaamse onderzoekers in een studie uit.

Genetisch materiaal in je DNA

Daarnaast legt vaccinoloog Robert Carnahan van de Amerikaanse Vanderbilt-universiteitis aan ScienceFeedback uit dat de chemische samenstelling van de genetische informatie in het RNA-vaccin zó anders is dan de samenstelling van het menselijk DNA, dat dit niet eens in je DNA kan worden opgenomen. En wanneer dit niet kan worden opgenomen, kan het je genen ook niet veranderen. Volgens Carnahan worden de antigenen die je lichaam door het vaccin aanmaakt ook relatief snel weer afgebroken, waardoor het genetisch materiaal maar kort in je cellen aanwezig is.

Lees ook:

Minister De Jonge: ‘Coronamaatregelen gelden wellicht langer voor mensen zonder vaccinatie’

Complottheorie

De speculaties rondom het coronavaccin en de invloed hiervan op je genen komen waarschijnlijk door een video van het Duitse kanaal Klagemauer TV. Daar worden vaker complottheorieën belicht, bijvoorbeeld over 5G, het coronavirus en Bill Gates. Volgens verschillende Duitse media zou de oprichter van Klagemauer TV de leider zijn van een Zwitserse christelijke sekte.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden