Hebben we inmiddels groepsimmuniteit voor corona bereikt? Dit zeggen experts Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hebben we inmiddels groepsimmuniteit voor corona bereikt? Dit zeggen experts

Wereldwijd neemt het aantal coronabesmettingen af en ook in Nederland lijkt het virus momenteel onder controle te zijn. Komt dat omdat we inmiddels groepsimmuniteit bereikt hebben, of is er een andere reden?

Voor zover bekend zijn er tot nu toe ruim een half miljard mensen besmet geraakt met het coronavirus: cijfers van de John Hopkins Universiteit stellen dat het om 514 miljoen mensen zou gaan. En daarnaast zijn er ook wereldwijd honderden miljoenen mensen gevaccineerd.

Groepsimmuniteit

Maar is dat genoeg voor groepsimmuniteit? In maart 2020 viel het woord voor het eerst in relatie tot het coronavirus: groepsimmuniteit. Dat wordt bereikt wanneer er zo veel mensen immuun zijn voor een virus, dat het zich niet meer (snel) onder de bevolking kan verspreiden. Iemand kan immuun worden op twee manieren: omdat ze besmet geweest zijn met het virus, of door vaccinaties. Zijn er veel mensen die op deze manier beschermd zijn voor het virus, dan neemt ook voor niet-beschermde mensen de kans op besmetting af.

Besmettingen in Nederland

In Nederland zien we een grote afname van besmettingen. In februari was er een grote piek waarbij er maar liefst 100.000 positieve testen per dag gemeld werden. Sterker nog: begin dit jaar liet een onderzoeker van bloedbank Sanquin weten dat uit de analyse van antistoffen bij hun donoren bleek dat in de eerste twee maanden van dit jaar, evenveel personen in Nederland besmet geraakt zijn met het coronavirus als in 2020 en 2021 bij elkaar. Inmiddels ligt het aantal een stuk lager, want in de afgelopen week werden slechts 13.000 mensen positief getest bij de GGD.

Groepsimmuniteit in Nederland

Tegen NOS vertelt epidemioloog Quirine ten Bosch van Wageningen University & Research dat de enorme afname die we nu zien, te verklaren is doordat verreweg de meeste mensen beschermd zijn. Dat komt omdat ze inmiddels gevaccineerd zijn, het coronavirus hebben gehad óf een combinatie van die twee. “De groepsimmuniteit is dit voorjaar super hard omhoog gegaan en dat speelt op dit moment een belangrijke rol”, zegt ze tegen NOS. Om te voorspellen hoe dat gaat lopen, kijkt ze vooral naar hoelang het duurt voordat het aantal infecties halveert. Hoe korter die tijd is, hoe sneller het aantal besmettingen naar beneden gaat. “De ‘halfwaardetijd’ is nu ongeveer een week, dat is keurig.”

Jacques van Dongen van het Leids Universitair Medisch Centrum zei in maart in Spraakmakers op NPO Radio 1 dat groepsimmuniteit betekent dat het virus minder snel rondgaat, en dat minder mensen ernstig ziek worden. Iets wat volgens hem nu bereikt is, door de vele besmettingen en vaccinaties. Van Dongen zegt daarbij ook dat groepsimmuniteit niet betekent dat een infectie te voorkomen is, het zorgt slechts voor een flinke demping.

Nieuwe varianten

Wel komen er uiteraard nog altijd nieuwe varianten, zoals we de laatste tijd al gezien hebben bij de delta- en omikronvariant van het virus. En waarschijnlijk kunnen die de immuunrespons iets beter omzeilen, zegt Ten Bosch. Toch maakt ze zich niet direct zorgen: “Als het virus flink blijft rondgaan, maar de immuniteit tegen ziekte blijft wel aardig overeind, dan is dat niet per se erg, omdat mensen er niet erg ziek van worden en er dan minder druk op de zorg blijft.” Dat het virus ooit helemaal weggaat, acht ze niet aannemelijk.

Bron | NOS, RIVM, NPO Radio 1

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden