Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hebben anti-jeukmiddeltjes van de drogist zin?

Dr. Marjolein de Bruin, dermatoloog in het UMC Utrecht en gespecialiseerd in eczeem en jeuk, geeft antwoord op de bovenstaande, en twee andere, vragen over jeuk. 

Hebben anti-jeukmiddeltjes van de drogist zin?

“De enige vrij verkrijgbare middelen die -een beetje- werken zijn zalfjes en pilletjes met een antihistaminicum. Bij lokale, kortdurende klachten als een muggenbeet, kunnen ze wat verlichting geven. Maar bij chronische jeuk of jeuk over grote oppervlaktes werken ze meestal onvoldoende. Het is schrijnend dat patiënten daar soms honderden euro’s aan uitgeven. Fabrikanten maken de vreemdste claims. Dat het huideiwit filaggrine van buitenaf wordt ingebracht bijvoorbeeld, of dat de huid van binnenuit wordt hersteld. Nonsens. Die producten aanschaffen is pure geldverspilling.”

Wat is jeuk eigenlijk?

“Als de huid ontstoken is, bijvoorbeeld na een insectenbeet of bij huidziektes als eczeem of psoriasis, komen er bepaalde stofjes in de huid vrij die de jeukzenuwen prikkelen. De bekendste is histamine. De automatische reactie bij jeuk is om te gaan krabben. Dat biedt heel even verlichting. Maar omdat je daarmee de huid beschadigt, komt er nog meer histamine vrij en komt de jeuk dubbel zo hard terug.”

Hoe voorkom je jeuk?

Er zijn heel wat simpele tips die jeuk helpen te voorkomen. Zoals: “Opgedroogd zweet kan jeuk bijvoorbeeld verergeren. Draag vochtdoorlatende kleding en neem na het sporten een korte, niet te warme douche. Of zorg dat de lucht in huis niet te droog wordt, bijvoorbeeld door bakjes water aan de centrale verwarming te hangen. En knip je nagels en draag (’s nachts) eventueel katoenen of zijden handschoenen, zodat je niet ongemerkt kunt krabben.”

Ook interessant