null Beeld

Heb jij ook last van een knobbel op je grote teen?

Een op de drie volwassen heeft last van een knobbel op de zijkant van de teen, ter hoogte van het gewricht. Dit kan erg lastig en pijnlijk zijn als je schoenen draagt. Wat is precies die knobbel op de teen en hoe kun je de klachten verminderen?

"De schuine stand van de grote teen, met het uitsteken van het middenvoetsbeentje (dit veroorzaakt de knobbel) heet hallux valgus. Ongeveer een op de drie volwassen heeft dit in enige mate, maar het is niet helemaal duidelijk waarom sommige mensen dit nu wel krijgen en anderen niet," legt Wendy van der Maarel, huisarts bij Huisartsenpraktijk Leemhuis & van der Maarel in Castricum, uit.

“Vermoedelijk spelen hypermobiliteit (meer ‘lenigheid’ in het gewricht) en schoeisel een rol. Nauwe schoenen en hoge hakken vergroten de kans op hallux valgus. Misschien is dit een verklaring waarom het bij vrouwen meer voorkomt dan bij mannen.” Ook erfelijkheid wordt vaak genoemd, omdat eventuele standsafwijkingen van de voet of slapte in de pezen en spieren van de voet in de familie kunnen zetten.

Klachten verminderen

Van der Maarel: “Een comfortabele schoen vermindert de klachten. Soms kan een aanpassing of zooltje via de podotherapeut uitkomst bieden. En in het uiterst geval kan een operatie door de orthopedisch chirurg nodig zijn.”

Oefening tegen hallux valgus

Ook bepaalde oefeningen kunnen helpen om de klachten te verminderen, zoals deze ismakogie-oefening. Ismakogie is een rustige, zachte bewegingsmethode die alle spieren bereikt en oefenstof geeft. Ook geeft het handvatten om in het dagelijks leven beter te bewegen.

Ga elke ochtend op de rand van het bed het zitten, buig de tenen en krab met je tenen over de vloer. Zorg ervoor dat je hielen op de grond blijven staan. Op deze manier breng je de doorbloeding in de voeten op gang en maak je de voeten ‘wakker’ voor een nieuwe dag. De spieren en banden van de voetzool worden eveneens geactiveerd.

KIJK OOK:

Lees meer over voetproblemen in Margriet 32. Vanaf vrijdag 29 juli in de winkel of bestel online.

Bron | move-massages.nl

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden