Margriet logo
null Beeld

Heb jij last van etalagebenen? Dít wil je weten over deze vaataandoening

Kon jij eerder kilometers lopen, maar heb je nu al snel last van een krampende en stekende pijn in je benen? Moet jij tijdens een wandeling steeds stil gaan staan om de pijn te verlichten? Dan zou het kunnen dat jij last hebt van etalagebenen, een pijnlijke en vervelende vaataandoening.

We zochten voor je uit wat etalagebenen zijn, wat de

symptomen zijn én hoe het behandeld kan worden.

Etalagebenen

Als je last hebt van etalagebenen, zijn de slagaders naar of in je benen vernauwd. Daardoor komt er minder bloed en dus minder zuurstof bij de spieren in je benen, waardoor deze sneller verzuren. Vooral als je een eind gelopen hebt krijg je last van dat zuurstoftekort in je benen, en krijg je dus een soort stekende kramp in je benen. Als je even stilstaat, verdwijnt die pijn meestal weer snel. Stel je voor dat je in een winkelstraat steeds even stil gaat staan vanwege de pijn. Dan lijkt het net alsof je in élke winkeletalage wilt kijken, en vandaar dat deze aandoening dus deze naam kreeg.

Symptomen

Buiten die stekende, krampende pijn in je benen, kun je ook nog een aantal andere symptomen hebben bij etalagebenen. Denk dan bijvoorbeeld aan koude voeten, minder haar op je benen, verdikking van je teennagels en een verminderd gevoel in je benen. Maar pijn bij het lopen is de belangrijkste klacht bij etalagebenen. Als de vernauwing net ontstaat kun je meestal nog wel een eindje lopen, maar na mate het verder vordert, begint de krampende pijn steeds eerder op te spelen. Dat kan bij ernstige vernauwingen zelfs al na tientallen meters zijn.

Oorzaak van etalagebenen

Zoals eerder al genoegd, worden etalagebenen veroorzaakt door een vernauwing van de vaten. Dat komt meestal door verkalking en vetafzetting in de wand van de slagaders, waardoor bloed minder goed kan stromen. Aderverkalking is helaas iets wat hoort bij het ouder worden, maar je kunt het wel versnellen of vertragen door je levensstijl. Bij mensen met overgewicht, een hoog cholesterol, mensen die roken of mensen met een te hoge bloeddruk komt het vaker voor. Maar ook zaken waar je zelf geen invloed op hebt, zoals genetische aanleg, zijn risicofactoren.

Lees ook: Afvallen? Wandelen werkt uiteindelijk vaak beter dan hardlopen

Behandeling

Als je de diagnose etalagebenen krijgt, zijn er verschillende behandelopties. In eerste instantie wordt er altijd gekeken naar je levensstijl. Om te voorkomen dat de slagaderverkalking erger wordt, krijg je dan dus hulp om bijvoorbeeld te stoppen met roken, gezonder te eten of af te vallen. Als je last hebt van een te hoge bloeddruk, diabetes en een te hoog cholesterolgehalte krijg je daar vaak medicatie voor. Ook krijg je vaak looptherapie, al klinkt dat misschien wat tegenstrijdig als dát juist is wat zo pijnlijk is. Maar door onder begeleiding van een fysiotherapeut tóch te bewegen, neemt de bloedtoevoer naar de kleinere aders toe. Daardoor komt er toch meer zuurstofrijk bloed bij je spieren, en merk je dat de klachten verminderen.

Medische ingrepen

Bij ernstige klachten kan de arts er na looptraining voor kiezen om te dotteren. Dan wordt de slagader op de plek van de vernauwing opgerekt met een ballonnetje, waardoor het bloed weer beter door het bloedvat kan stromen. Daardoor komt er voldoende bloed en dus zuurstof in het been, waardoor klachten verdwijnen. In sommige gevallen wordt er een stent geplaatst, een soort veertje dat ervoor zorgt dat de vaatwand niet meer terug kan gaan naar de vernauwde positie. Een klein gedeelte van de patiënten met etalagebenen houdt dan nog steeds klachten. Bij hen kan een operatie nodig zijn als behandeling. Er zijn verschillende operaties mogelijk om etalagebenen te behandelen, waarbij de verstopping verwijderd wordt of er een omleiding (bypass) langs de verstopping gemaakt wordt. In de meeste gevallen zijn etalagebenen gelukkig te behandelen met looptherapie en medicatie, en is een operatie niet nodig.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Thuisarts, Hartstichting, Catharina Ziekenhuis

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 21 ligt in de schappen! Een extra dik nummer over het grote genieten na het pensioen, met overheerlijke recepten, een interview met Johnny de Mol over zijn moeder en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden