Margriet logo
null Beeld

Heb jij het altijd koud? Dit zijn acht mogelijke oorzaken

Sommige mensen hebben het gewoon altijd koud. Of ze nu drie laagjes kleding aan hebben en de verwarming op de hoogste stand staat; ze zitten nog steeds rillend op de bank met een kopje thee en een dekentje. Maar hoe kan dit eigenlijk? En hoe kan het dat bijvoorbeeld je partner hier nooit last van heeft?

Hier een aantal fysieke én mentale redenen die ervoor kunnen zorgen dat je het altijd koud hebt. De meeste daarvan zijn gelukkig niet zo ernstig.

1. Je bent een vrouw

Ja, vrouwen hebben het écht kouder dan mannen. Het vrouwelijk hormoon oestrogeen verstoort namelijk de bloedstroom naar de zogeheten extremiteiten, zoals de handen, voeten en oren. “Hierdoor voelen vrouwen temperatuurwisselingen veel intensiever”, zo verklaart professor Michael Tipton aan Daily Mail. Daarnaast kan de kerntemperatuur van een vrouw tijdens haar menstruatie nog weleens fluctueren van 36,9 naar 37,4 graden. Bij mannen blijft de lichaamstemperatuur altijd stabiel. Het is dus niet voor niks zo dat mannen er in de winter vaak bij lopen alsof het hoogzomer is.

2. Je hebt een hogere lichaamstemperatuur

Vrouwen zijn beter in het behouden van warmte en dat betekent gek genoeg dat ze het kouder hebben. “Vrouwen hebben hun vetvoorraad beter verdeeld en kunnen hun bloed makkelijker naar hun belangrijkste organen sturen. Dit heeft weer invloed op de mate waarin bloed naar de handen en voeten wordt gestuurd”, legt professor thermofysioloog Hein Daanen uit aan Metronieuws. Hoewel de kerntemperatuur iets hoger ligt bij vrouwen, is de gemiddelde temperatuur van de handen 2,8 graden lager en voel je je dus kouder.

Lees ook:

Uit onderzoek blijkt dít de oorzaak waarom vrouwen het vaker koud hebben dan mannen

3. Je hebt weinig spiermassa

Spieren produceren veel warmte. Hierdoor heb je het dus sneller koud als je weinig spiermassa hebt. En niet alleen vrouwen hebben minder spiermassa, ook mensen met een slechtere gezondheid en ouderen. “Door inspanning blijft je stofwisseling een tijdje verhoogd en zijn de spieren actief. Dit houdt ook nog even aan nadat je bent gestopt”, aldus thermofysioloog Coen Bongers van het Radboudumc tegen Metronieuws.

4. Je wordt ouder

Zoals gezegd speelt dus ook je leeftijd een grote rol. “Oudere mensen zijn minder goed in staat om de grootte van hun bloedvaten aan te passen, waardoor je in de kou makkelijker warmte afgeeft en in de hitte juist moeilijker warmte kwijtraakt", legt Bongers uit. "Hierdoor reageren ouderen minder goed op wisselende omstandigheden." Daarnaast functioneren de sensoren in hun lichaam minder goed. “Dit betekent dat zij minder gevoelig zijn en trager reageren op veranderingen in de temperatuur.”

5. Te weinig slaap

Een andere belangrijke oorzaak van een koud gevoel, is slaapgebrek. Vermoeidheid zorgt namelijk voor een storing in je interne thermometer. Normaal gesproken daalt je lichaamstemperatuur wanneer je gaat slapen, daarom slapen we ook zo graag onder een deken. Als je ’s nachts niet goed geslapen hebt, zal je brein dat overdag opmerken. Door je lichaamstemperatuur te laten dalen, zetten je hersenen je dus eigenlijk aan om een dutje te gaan doen. Daarnaast werkt ook je metabolisme langzamer als je moe bent, waardoor je lichaam minder goed op temperatuur kan komen.

6. Niet genoeg gedronken

Ook een gebrek aan vocht kan een daling van je lichaamstemperatuur veroorzaken, en daardoor zorgen dat jij het altijd koud hebt. Wanneer je veel drinkt, is je lichaam beter in staat om lichaamswarmte te reguleren. Niet alleen warme thee, maar ook water kunnen eraan bijdragen dat je interne verwarming weer aan gaat. Het advies is om zo’n anderhalf tot twee liter per dag te drinken.

7. Slecht functionerende schildklier

Je schildklier is een orgaan dat een belangrijke rol speelt bij je stofwisseling. En je stofwisseling is weer van belang voor een goede warmteregulatie. Wanneer dit orgaan dus niet lekker werkt, kan het zijn dat je het steeds sneller koud krijgt. Andere symptomen van een minder goed functionerende schildklier zijn vermoeidheid, gewichtsverlies (of juist aankomen), een droge huid en psychische klachten. Bij vermoedens van een verminderde schildklierwerking, is het daarom verstandig altijd de huisarts te raadplegen.

8. Bloedarmoede

Een andere aandoening die een waardoor je het gevoel kunt hebben dat je het altijd koud hebt, is bloedarmoede. Bij deze aandoening is er sprake van te weinig rode bloedcellen. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor het verspreiden van zuurstof (en warmte) door je lichaam. Bloedarmoede kan veroorzaakt worden door een tekort aan ijzer of vitamine B12. Heb je het niet alleen koud, maar ben je ook vaak duizelig en heb je weinig energie? Laat dan voor de zekerheid even je bloed controleren bij de huisarts.

Bron | Metronieuws, Women's Health, de Volkskrant, Daily Mail

Foto | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden