null Beeld

Heb jij extra vitamine D nodig?

Niet iedereen krijgt genoeg vitamine D binnen. Vitamine D wordt aangemaakt door zonlicht op je huid en je krijgt het binnen via eten. Er zijn sinds oktober 2012 vernieuwde adviezen van de Gezondheidsraad: heb jij extra vitamine D nodig?

Iedereen heeft vitamine D nodig voor sterke botten en tanden. Je huid maakt het vanzelf aan door zonlicht: een handigheidje van Moeder Natuur. Het zit daarnaast in vis en vlees en het is toegevoegd aan halvarine en bak- en braadproducten. Toch kan het zijn dat je extra vitamine D nodig hebt.

Voor wie extra vitamine D?

Mensen die extra vitamine D moeten gebruiken zijn:

- Kinderen van 0 tot 4 jaar

- Zwangere vrouwen

- Vrouwen vanaf 50 jaar

- Mannen vanaf 70 jaar

- Mensen met een getinte of donkere huidskleur

- Mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen, omdat ze bijvoorbeeld ploegendiensten draaien of een hoofddoek of sluier dragen

Hoeveel je precies nodig hebt, staat op de website van het Voedingscentrum. Ouderen zijn zich nog niet zo bewust van de gewijzigde adviezen. Uit recent onderzoek van het RIVM blijkt dat slechts 1 op de 4 ouderen het advies opvolgt om extra vitamine D te slikken.

Je kunt vitamine D bij de drogist en apotheek kopen. Het is verkrijgbaar in de vorm van pillen, druppels of poeders en in combinatie met een multivitamine. Daarbij maakt het niet uit of je het huismerk of een A-merk neemt.

Waarom belangrijk?

Deze vitamine is voornamelijk van belang voor een goede botopbouw. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit eten goed worden opgenomen en worden vastgelegd in de botten en tanden tijdens de groei. Vitamine D speelt ook een belangrijke rol bij de celgroei en celdeling, zoals in het immuunsysteem.

Bron: Voedingscentrum

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden