Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Heb jij een hoge bloeddruk?

hoge-bloeddruk.png

Heb je een hoge bloeddruk? Je bent niet de enige. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat ruim 18,7 procent van de Nederlandse vrouwen hier last van heeft. Wat zijn de oorzaken, hoe ernstig is het én wat kun je ertegen doen?

Wat zijn de oorzaken?

Bij negen van de tien mensen is de lichamelijke oorzaak van een hoge bloedddruk niet duidelijk aan te wijzen. In een enkel geval onstaat de hoge bloeddruk door een ziekte van de nieren of bijnieren, maar meestal is het een combinatie van verschillende factoren waardoor je een grotere kans hebt op een hoge bloeddruk. Denk hierbij aan roken, overgewicht, overmatig alcohol drinken, stress, genetische factoren of als je tijdens een zwangerschap een te hoge bloeddruk hebt gehad. 

Wat zijn de risico’s?

Als je een hoge bloeddruk hebt, hoef je daar niet per se iets van te merken. In de meeste gevallen voel je je ook gewoon goed, maar toch is het belangrijk om de bloeddruk omlaag te brengen. Als er namelijk langdurig druk ontstaat op de bloedvaten, wat het geval is bij een hoge bloeddruk, raken de wanden van de slagaders beschadigd. Dit bevordert het ontstaan van slagaderverkalking, waardoor vaten minder elastisch worden en de bloeddruk nog verder toeneemt. Je hart moet dus harder werken om het bloed door de vaten te pompen.

Zeker als er bij jou ook andere risicofactoren zijn, zoals een hoog cholesterolgehalte of overgewicht, en als je rookt, is het belangrijk om je bloeddruk omlaag te brengen. Een hoge bloeddruk vergroot namelijk de kans op hart- en vaatziektes, maar kan ook schade toebrengen aan hersenen, ogen en nieren.

Wat is de ideale bloeddruk?

Om te bepalen of je een hoge bloeddruk hebt, moet je zowel de boven- als de onderdruk meten. De bovendruk is het moment wanneer je hart samenknijpt en het bloed met flinke kracht de slagaders in pompt. Als het hart zich ontspant en de druk in de slagaders daalt, wordt de onderdruk gemeten. Bij het meten van de bloeddruk is vooral de bovendruk belangrijk, omdat dit het risico op hart- en vaatziektes beïnvloedt. De streefwaarde voor de bloeddruk is een waarde onder de 140/90 mmHg en geldt voor volwassenen tot tachtig jaar. Bij een thuismeting moet de bloeddruk gemiddeld lager zijn dan 135/90 mmHg.

Wil je je bloeddruk meten? Op de website van de Hartstichting lees je meer over de verschillende bloeddrukmeters die je thuis kunt gebruiken.

Wat kun je doen tegen een hoge bloeddruk?

Om de bloeddruk omlaag te brengen, is het belangrijk om een gezonde leefstijl aan te nemen.

– Stop met roken
– Eet gezond –> lees hier over voeding waarmee je je bloeddruk kunt verlagen
– Beperk de inname van zout
– Val af als je overgewicht hebt
– Beweeg voldoende
– Verminder stress

Soms is het aanpassen van de leefstijl niet voldoende om de bloeddruk omlaag te krijgen. Dan schrijft de huisarts medicijnen voor.

Bron | Hartstichting

Ook interessant