null Beeld

Heb jij al een wilsverklaring? Dit wil je weten over het opstellen ervan

Eén ding is zeker: vroeg of laat gaat we allemaal dood. In beide gevallen is een wilsverklaring belangrijk. Waarom? En hoe stel je die op?

Van de inhoud tot en met de manier waarop je 'm schrijft: dit wil je weten over het opstellen van een wilsverklaring.

Wat is een wilsverklaring?

In een wilsverklaring schrijf je je wensen op over je levenseinde. Je laat hierin je arts en naasten weten wat je wel of niet wilt als je dat zelf niet meer kunt zeggen. Wil je bijvoorbeeld wel of niet gereanimeerd worden bij een hartstilstand? Sta je open voor levensverlengende behandeling? En zou je bij ondraaglijk lijden euthanasie willen? Heb je geen wilsverklaring, dan lopen die zaken misschien op een manier zoals jij het niet gewild zou hebben. Het kan dan bijvoorbeeld te laat zijn voor bijvoorbeeld euthanasie, of je wordt tegen je wil in gereanimeerd. En dat wil je voorkomen. Daarbij bespaar je je naasten dan ook moeilijke keuzes.

Wilsverklaring opstellen

Voor het schrijven van een wilsverklaring zijn geen vaste regels. Het maakt ook niet uit of je het met de hand schrijft of typt. Wel is het belangrijk om heel duidelijk te omschrijven wat je wilt, zodat artsen en naasten niet kunnen twijfelen. Schrijf ook je belangrijke gegevens op, zoals al je voornamen en je achternaam, je geboortedatum en je huisarts. Noteer ook de datum waarop je de wilsverklaring hebt opgesteld. En zet onderaan je handtekening. Je kunt je wilsverklaring (laten) scannen en laten opnemen in je medisch dossier via de huisarts. Je huisarts kan je ook helpen met het opstellen van je wilsverklaring.

Lees ook:

De ouders van Mariska besloten samen te sterven: ‘Ik ben enorm trots’

Wat moet er in de wilsverklaring staan?

In de basis zijn er twee verschillende soorten wilsverklaringen. Ten eerste geef je aan wat je níet wilt en ten tweede wat je wél wilt. De volgende dingen kunnen dus belangrijk zijn om in jouw wilsverklaring op te nemen:

  • Behandelverbod: in je wilsverklaring kun je opschrijven wanneer je een bepaalde medische handeling niet wilt. Bijvoorbeeld als je in coma ligt en dit niet zelf kunt zeggen. Je arts moet zich dan aan jouw opgeschreven wens houden.
  • Niet reanimeren: wil je niet gereanimeerd worden middels een hartmassage of AED? Ook dit is belangrijk om te vermelden in je wilsverklaring. Je kunt hiervoor ook een speciale ketting dragen, de niet-reanimerenpenning, waarop deze wens staat.
  • Schriftelijk euthanasieverzoek: in je wilsverklaring kun je opschrijven wanneer je zou willen dat je arts je helpt met sterven, euthanasie dus. Wat is voor jou ondraaglijk, uitzichtloos lijden? Let op: als dat moment is aangebroken, beslist uiteindelijk de arts of er inderdaad euthanasie mag plaatsvinden. Hier zijn namelijk heel strenge regels voor in de euthanasiewet.
  • Volmacht: wie wil jij dat er namens jou met artsen praat en medische beslissingen voor je neemt als je dit zelf niet meer kunt?
  • Orgaandonatie en medisch-wetenschappelijk onderzoek: in je wilsverklaring kun je ook vermelden of je na je dood wel of niet je organen of weefsel wilt afstaan. Net als of je lichaam naar de wetenschap mag. Zo weten je arts en naasten van deze wens af.

Wilsverklaring aanpassen

Zolang je nog wilsbekwaam bent en kunt schrijven en praten, kun je je wilsverzekering gewoon aanpassen. Dat is ook heel belangrijk om te doen, als je wensen in de loop der tijd veranderen. Schrijf 'm opnieuw, praat er met je naasten en huisarts over. En vergeet dan ook niet om de nieuwe versie op te laten nemen in je medische dossier. Zo hebben de belangrijkste personen rond jouw overlijden de meest recente informatie over jouw wensen.

Dag van de Wilsverklaring

Een wilsverklaring opstellen gaat je misschien niet in de koude kleren zitten. Het is moeilijk om nu al zo over je levenseinde na te denken, maar zo belangrijk. Daarom heeft de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) de Dag van de Wilsverklaring in het leven geroepen, die dit jaar op zaterdag 2 oktober plaatsvindt. Op die dag organiseert de vereniging door heel het land informatiebijeenkomsten. Hier lees je daar meer over.

Bron | Rijksoverheid, NVVE, KNMG

null Beeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van 'Mijn verhaal' de podcast. In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Faye Heijnis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden