Margriet logo
Ouderdomsjeuk Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Heb je vaak last van jeuk? Dit wil je weten over ouderdomsjeuk

Naarmate je ouder wordt, kun je vaker last krijgen van jeuk. Als er geen medische oorzaak voor is, noem je dit ook wel ouderdomsjeuk. Hoewel het niks ernstigs betekent, kan het wel vervelend zijn. Wat houdt ouderdomsjeuk precies in? En wat is de oorzaak hiervan?

Ouderdomsjeuk is een vervelende kwaal die gepaard kan gaan met een stofwisselingsstoornis, stelt Mens en Gezondheid. Doordat bepaalde afvalstoffen in een grote hoeveelheid in je lichaam komen, kunnen diverse klachten ontstaan. Jeuk komt daarbij het meest voor. De jeuk kan op één specifiek plek zijn, dus bijvoorbeeld op je hoofd, maar ook op je gehele lichaam. Meer dan de helft van de mensen boven de zestig jaar heeft hier in meer of mindere mate last van.

Symptomen van ouderdomsjeuk

Ouderdomsjeuk kan zowel uitwendige als inwendige factoren hebben. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Bij uitwendige factoren kun je denken aan de volgende:

  • Warme en droge lucht van de omgeving;
  • Overmatig gebruik van zeep;
  • Overmatig gebruik van warm water.

Inwendige factoren zijn:

  • Verminderde hydratatie van de huidoppervlakte;
  • Een afgenomen beschermende lipidenlaag; lipiden zijn vetten die ervoor zorgen dat je huid vocht vasthoudt.
  • Tragere reparatie van de oudere huid.

Behandeling ouderdomsjeuk

Voordat ouderdomsjeuk behandeld kan worden, is het belangrijk om vast te stellen of het ook echt daarom gaat. Uit verschillende onderzoeken moet blijken dat het om ouderdomsjeuk gaat en niet om jeuk door diabetes, een nierziekte of een leverziekte. Als het om ouderdomsjeuk gaat, kan er een behandeling worden gestart. De behandeling bestaat voornamelijk uit het voorschrijven en gebruiken van hydraterende crème of melk, in combinatie met een verzachtende en/of rustgevende lotion. Daarnaast is het belangrijk om voldoende rust te nemen, zodat de huid zich kan herstellen en de jeuk minder wordt.

Tips tegen ouderdomsjeuk

Naast een behandeling tegen ouderdomsjeuk, zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om de ouderdomsjeuk te verminderen. Gezond.be geeft een aantal handige tips.

  • Ga niet te vaak in bad. Lange, warme baden kunnen de huid nog verder uitdrogen, waardoor de ouderdomsjeuk erger kan worden. Het nemen van een bad kan dus wel, maar het is beter om een lauwwarm bad te nemen of maar kort in bad te gaan. Douchen in plaats van het nemen van een bad is nog beter voor de huid.
  • Vermijd irriterende producten. Denk bijvoorbeeld aan zeep en deodorant. Deze middelen kunnen de huid namelijk nog meer irriteren, waardoor de huid nog meer kan jeuken.
  • Gebruik vitamine B. Het gebruik van vitamine B kan de klachten van ouderdomsjeuk verminderen. Je kunt vitamine B slikken in de vorm van vitaminetabletten of je kunt vitamine B binnenkrijgen door voedingsmiddelen met vitamine B te nuttigen.
  • Drink voldoende water. Hierdoor droogt je huid niet uit.
Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden