Margriet logo
Heb je vaak dorst? Deze 6 oorzaken kunnen weleens de boosdoener zijn Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Heb je vaak dorst? Deze 6 oorzaken kunnen weleens de boosdoener zijn

Heb je de hele dag door dorst? In de meeste gevallen is er niets aan de hand en moet je gewoon wat meer water drinken, maar soms kan vaak dorst in een extreme vorm dorst wél wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem.

Er zijn van die dagen dat de inhoud van je waterflesje wel uit zichzelf lijkt te verdampen: voor je het weet is ‘ie weer leeg. Heb je gisteravond bijvoorbeeld net een glaasje te veel wijn gedronken? Dan kan het zijn dat je last hebt van lichte nadorst. Houdt het gevoel langer aan? Dan is er misschien meer aan de hand en is het slim om aan de bel te trekken. We zetten een aantal mogelijke oorzaken voor veel dorst hebben op een rij.

1. Dehydratatie

Kom je ‘s morgens je bed niet uit, ben je je concentratie na amper vijf minuten kwijt of is je eetlust compleet verdwenen? Dan heb je waarschijnlijk een vochttekort. Ook kun je last krijgen van hoofdpijn. Aan de kleur van je urine kun je wel zien of je meer of minder moet drinken. Hoe lichter van kleur, hoe beter. Gemiddeld genomen zou je 1,5 tot 2 liter per dag moeten drinken om je vochtbalans op peil te houden. Maar op warme dagen of op momenten dat je veel zweet, zoals tijdens het sporten, kan dit flink oplopen. Als er sprake is van dehydratatie, merk je echter wel dat je na een paar dagen wat meer drinken, de enorme dorst afneemt. Zorg dan dat het niveau op peil blijft door voldoende te blijven drinken.

2. Veel dorst door dieet

Ook wat je eet gedurende de dag, kan eraan bijdragen of je veel dorst hebt of niet. Zo staan vooral koolhydraatarme diëten er om bekend dat je er in het begin veel dorst van krijgt. Bij een koolhydraatarm dieet zal de hoeveelheid glucose in het bloed te minimaal zijn na een maaltijd waardoor er niet voldoende insuline aangemaakt kan worden die je bloedsuikerspiegel op peil moet houden. Bij gebrek aan insuline zal je lichaam energie putten uit de verbranding van vetreserves. Hierdoor komen er ketonen vrij, waardoor je in de ketosetoestand verkeert. Deze toestand kan een groot aantal (tijdelijke) symptomen veroorzaken, waaronder dorst. Krijg je deze klachten zonder veranderingen in je dieet of heb je blijvende klachten? Maak dan een afspraak bij de dokter. En natuurlijk kun je het beste ook oppassen met zout, want ook daarvan kun je meer dorst krijgen. En dat is niet het enige gevolg van te veel zout eten.

3. Diabetes mellitus

Diabetes is misschien wel de meest bekende ziekte die gerelateerd wordt aan veel drinken en vaak moeten plassen. Zowel diabetes type 1 als het veel vaker voorkomende type 2 kunnen oorzaken zijn dat je vaak dorst hebt. Doordat je bloedsuiker te hoog is, zijn je nieren niet meer in staat om alle glucose tegen te houden. En omdat glucose vocht aantrekt, houd je dus minder vocht vast. Dit zorgt er voor dat je vaak moet plassen en behoefte hebt om veel te drinken.

4. Diabetes insipidus als oorzaak voor overmatige dorst

In tegenstelling tot het bovengenoemde diabetes mellitus, heeft diabetes insipidus niets met je bloedsuikerspiegel te maken. Bij deze zeer zeldzame aandoening heb je echter wél veel dorst en moet je enorm veel plassen. Diabetes insipidus is een ziekte waarbij de nieren meer urine produceren dan normaal. Dat komt door een tekort aan het antidiuretisch hormoon of ADH, dat in de hypofiese aangemaakt wordt en in je nieren werkt. Soms ligt de oorzaak in de hersenen, soms in de nieren. De ziekte kan op elke leeftijd ontstaan en is te behandelen met het medicijn desmopressine.

5. Schildklierproblemen

Heb je naast extreme dorst ook last van trillende handen, uitputting, angstaanvallen en gewichtsverlies? Dan doe je er goed aan om je schildklier te laten checken bij de huisarts. De schildklier bevindt zich aan de voorkant van je hals en is verantwoordelijk voor het produceren van het schildklierhormoon. Deze regelt onder andere je stofwisseling. De huisarts kan via een simpele bloedtest nagaan of deze te snel of te traag werkt. Beide aandoeningen kunnen zorgen voor dorst.

Lees ook:
Deze symptomen kunnen wijzen op een te snel werkende schildklier

6. Medicatie die zorgt voor dorst

Als laatste in dit lijstje met oorzaken voor vaak dorst: geneesmiddelen. Want ook medicijnen kunnen ervoor zorgen dat jij de hele dag door, extreem veel wilt drinken. Verschillende geneesmiddelen kunnen namelijk een dorstgevoel als bijwerking hebben. Voorbeelden zijn spierontspanners, bepaalde antidepressiva, de meeste antipsychotica, sommige middelen tegen Parkinson en plaspillen. Ook sommige medicatie die gebruikt wordt ter behandeling van kanker kunnen zorgen voor dorst en een extreem droge mond.

Bron | HLN, Diabetesfonds, NHS, Maastricht UMC
Beeld | Getty Images

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden