null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Heb je vaak dorst? Deze 5 oorzaken kunnen weleens de boosdoener zijn…

Heb je de hele dag door dorst? In de meeste gevallen is er niets aan de hand en moet je gewoon wat meer water drinken, maar soms kan een extreme vorm van dorst wél wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem.

Er zijn van die dagen dat je waterflesje uit zichzelf lijkt te verdampen. Heb je gisteravond bijvoorbeeld net een glaasje te veel wijn gedronken? Dan kan het zijn dat je last hebt van lichte nadorst. Houdt het gevoel langer aan? Dan is er misschien meer aan de hand:

Dehydratatie

Kom je ‘s morgens je bed niet uit, ben je je concentratie na amper vijf minuten kwijt of is je eetlust compleet verdwenen? Dan heb je waarschijnlijk een vochttekort. Ook kun je last krijgen van hoofdpijn. Aan de kleur van je urine kun je wel zien of je meer of minder moet drinken. Hoe lichter van kleur, hoe beter. Gemiddeld genomen zou je 1,5 tot 2 liter per dag moeten drinken om je vochtbalans op peil te houden. Maar op warme dagen of op momenten dat je veel zweet, zoals tijdens het sporten, kan dit flink oplopen!

Dieet

Ook wat je eet gedurende de dag, kan eraan bijdragen of je veel dorst hebt of niet. Zo staan vooral koolhydraatarme diëten er om bekend dat je er in het begin veel dorst van krijgt. Bij een kooldieet zal de hoeveelheid glucose in het bloed te minimaal zijn na een maaltijd waardoor er niet voldoende insuline aangemaakt kan worden die je bloedsuikerspiegel op peil moet houden. Bij gebrek aan insuline zal je lichaam energie putten uit de verbranding van vetreserves. Hierdoor komen er ketonen vrij, waardoor je in de ketosetoestand verkeert. Deze toestand kan een groot aantal tijdelijke symptomen veroorzaken, waaronder dorst.

Schildklierproblemen

Heb je naast extreme dorst ook last van trillende handen, uitputting, angstaanvallen en gewichtsverlies? Dan doe je er goed aan om je schildklier te laten checken bij de huisarts. De schildklier bevindt zich aan de voorkant van je hals en is verantwoordelijk voor het produceren van het schildklierhormoon. Deze regelt onder andere je stofwisseling. De huisarts kan via een simpele bloedtest nagaan of deze te snel of te traag werkt. Beide aandoeningen kunnen zorgen voor dorst.

Diabetes

Diabetes is misschien wel de meest bekende ziekte die gerelateerd wordt aan veel drinken en vaak moeten plassen. Doordat je bloedsuiker te hoog is, zijn je nieren niet meer in staat om alle glucose tegen te houden. En omdat glucose vocht aantrekt, houd je dus minder vocht vast. Dit zorgt er voor dat je vaak moet plassen en behoefte hebt om veel te drinken.

Medicatie

Sommige allergiemedicijnen, antidepressiva en medicijnen tegen een te hoge bloeddruk kunnen ook zorgen voor een dorstig gevoel.

Bron| HLN.be

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden