Heb je slijm bij je ontlasting? Dat kan duiden op deze gezondheidsproblemen
Er is niet direct reden voor paniek als je merkt dat er slijm bij je ontlasting zit. Een beetje slijm is namelijk normaal. Maar als je merkt dat de hoeveelheid slijm toeneemt of verandert, dan kan het wel verstandig zijn om aan de bel te trekken. Het zou namelijk op een onderliggend gezondheidsprobleem kunnen duiden.
Wanneer moet je hiermee naar de dokter?
Slijm bij je ontlasting
Een beetje slijm bij je ontlasting is niet iets om je zorgen over te maken. Je darmen produceren namelijk een kleine hoeveelheid slijm om je dikke darm vochtig te houden en dit helpt om de ontlasting snel door je darm te kunnen vervoeren. Merk je echter dat je de laatste tijd meer slijm bij je ontlasting hebt? Dan kan dit wel op gezondheidsproblemen wijzen. Bij een toename van slijmvorming in je darmen kan er namelijk sprake zijn van een ontsteking of irritatie. Heb je bloederig slijm? Dan heb je te maken met een ontsteking.
Oorzaken van slijm
Bij een toename van het slijm in of bij je ontlasting kan er sprake zijn van de volgende oorzaken
1. Verstopping
Als de hoeveelheid slijm bij je ontlasting toeneemt, dan kan dat duiden op verstopping. In dit geval heb je ook last van harde ontlasting.
2. Ontsteking
Als je last hebt van veel slijm kan er ook een ontsteking in de darmen zijn. Dat herken je daarnaast aan de volgende symptomen:
- Loze aandrang
- Winderigheid
- Opgezette buik
- Soms bloedbijmenging
- Sterke geur aan de ontlasting
- Een wisselend ontlastingspatroon
3. Darmziekten
Het kan ook een teken zijn dat je last hebt van een darmziekte, zoals de Ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).
Lees ook: Pijn rechtsonder in je buik? Dít zijn de meest voorkomende oorzaken
4. Taaislijmziekte
Je kunt ook te maken hebben met de genetische aandoening taaislijmziekte. Dit zorgt voor een ophoping van dik, kleverig slijm in je darmen, maar ook in je longen, alvleesklier en lever.
5. Intestinale infectie
Slijm bij je ontlasting kan ook duiden op een intestinale infectie dat veroorzaakt wordt door besmet voedsel te eten. Als je hierdoor geïnfecteerd wordt met bacteriën zoals salmonella of shigellose kan dit je slijmproductie stimuleren, waardoor er een slijmerige ontlasting kan ontstaan.
6. Kanker
Een beetje slijm in je ontlasting kan vaak geen kwaad, maar in sommige gevallen kan dit ook een symptoom zijn van darmkanker. Hierbij kun je ook last krijgen van bloed in je ontlasting, buikpijn, verminderde eetlust en een veranderd ontlastingspatroon. Mocht je het niet vertrouwen, neem dan contact op met de huisarts. Hoe eerdere de diagnose darmkanker gesteld wordt, hoe groter de kans dat dit te genezen is.
Naar de dokter
Als de slijm in je ontlasting in hoeveelheid toeneemt, is het goed om voor de zekerheid contact op te nemen met de dokter. Daarnaast is het verstandig om naar de huisarts te gaan als je naast slijm last hebt van de volgende klachten:
- Buikkramp
- Bloed bij je ontlasting
- Aanhoudende diarree
- Misselijkheid
- Overgeven
- Vermoeidheid
- Onverklaarbaar gewichtsverlies
Als de oorzaak verstopping blijkt dan kun je dit zelf goed behandelen door gezond, gevarieerd en vezelrijk te eten en voldoende te drinken. Maar als je te maken hebt met een chronische aandoening of ziekte dan is medicatie waarschijnlijk noodzakelijk.
Bron | Gezondheid.be, Maag Lever Darm Stichting, Darmklachten, Darmgezondheid
Beeld | Getty Images