Margriet logo
null Beeld Getty Images/Johner RF
Beeld Getty Images/Johner RF

Heb je pijn aan de buitenkant van je heup? Dít kan het zijn

Pijn aan de buitenkant van je heup en de zijkant van je dij kan behoorlijk vervelend zijn. Als je hier last van hebt zou het heel goed kunnen dat je te maken hebt met trochanterpijn, dat kan uitstralen naar je bekken en knie. Van de symptomen tot de behandeling: dít wil je hierover weten.

Vooral vrouwen van middelbare leeftijd en ouder kunnen hier sneller last van krijgen.

Pijn aan de buitenkant van je heup

Bij pijn aan de buitenkant van je heup en/of de zijkant van je dijbeen, is een ontsteking of beschadiging van een slijmbeurs of pees vaak de boosdoener. Ook wanneer de slijmbeurs of pezen geïrriteerd raken, kun je last ervaren. De medische naam voor deze pijn aan de buitenkant van je heup is het trochantair pijnsyndroom of trochanterpijn. Trochanter is namelijk de naam van het botuitsteeksel waar de pijn zich bevindt.

Oorzaken

Trochanterpijn kan worden veroorzaakt door een ongeval of een ontsteking van je pezen of slijmbeurs. Vaak komt dit door overbelasting, waarbij klein letsel of abnormale wrijving ontstaat. Andere belangrijke oorzaken voor trochanterpijn zijn rugproblemen, atrose in je knie of heup, een ontsteking van je heupgewricht, enkelproblemen en een verschil in beenlengte. Door deze factoren raakt je heup overbelast, waardoor er een ontsteking of irritatie kan ontstaan.

Vrouwen hebben vaker last

Vooral vrouwen tussen de 45 en 65 jaar hebben vaker last van deze vorm van heuppijn. Ook overgewicht kan een risicofactor zijn. En als laatste kunnen duursporters in sommige gevallen sneller last krijgen van pijn aan de buitenkant van hun heup.

Lees ook: Dít zijn vaak de eerste symptomen van een versleten heup

Symptomen van trochanterpijn

Zoals de naam al doet vermoeden ervaar je bij trochanterpijn klachten ter hoogte van de trochanter. Dit is rond de boven- en buitenkant van je heup en de zijkant van je dijbeen. De pijn kan ook uitstralen naar de bovenkant van je bekken en richting je knie of zelfs nog lager. Allerlei alledaagse handelingen zoals wandelen, traplopen en slapen kunnen pijnklachten veroorzaken. Als laatste kunnen er tintelingen of een prikkend gevoel ontstaan in je bovenbeen bij trochanterpijn.

Pijn verminderen

Bij pijn aan de buitenkant van je heup is het belangrijk om in beweging te blijven. Doe dit wel voorzichtig. Bijvoorbeeld door rustig te fietsen en te zwemmen. Doet een activiteit veel pijn? Stop hier dan mee. Probeer niet op je heup te liggen en wissel van slaappositie als je graag op je zij ligt. Mocht de trochanterpijn veroorzaakt worden door overgewicht, dan is het verstandig om te proberen om af te vallen.

Behandeling

Er is geen medicatie die de oorzaak van de pijn aan de buitenkant van je heup kan wegnemen, maar je kunt wel medicijnen krijgen tegen de pijn. Hierbij gaat het om pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen. In principe moet de pijn in je heup vanzelf weer overgaan, maar dit kan wel maanden tot zelfs jaren duren. Als pijnstillers niet werken, dan kun je van de huisarts ook een prik krijgen met medicatie die de ontsteking remt. Vaak komt na een aantal weken de pijn in je heup wel weer terug en voor sommige mensen helpt de prik helemaal niet tegen de pijn.

In sommige gevallen kan fysiotherapie of podotherapie helpen tegen de klachten. Mocht de pijn echt lang blijven aanhouden, dan kan heel soms een operatie helpen. Hierbij wordt de slijmbeurs en soms een deel van de pezen weggehaald.

Bron | Gezondheid en Wetenschap, Thuisarts

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van 'Mijn verhaal' de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images/Johner RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden