Margriet logo
null Beeld

Heb je last van astma? Misschien ligt het aan je baan

In Nederland zijn er ruim 640.000 mensen met astma, een luchtwegaandoening die onder andere zorgt voor benauwdheid, piepende ademhaling en een drukkend gevoel op de borst. Astma is vaak erfelijk, maar kan ook door andere factoren, zoals prikkels op de werkvloer, ontstaan.

Astma is een chronische ontsteking aan de luchtwegen. Zo’n 10 tot 15 procent van de mensen met astma krijgt de ziekte door hun werkomgeving. Deze vorm van astma wordt beroepsastma genoemd, en komt voornamelijk voor bij mensen tussen de 30 en 40 jaar.

Beroepsastma

Astmapatiënten krijgen het benauwd door het inademen van bepaalde prikkels. Wanneer deze stoffen in de luchtwegen terecht komen, trekken de spiertjes rond de luchtwegen samen. Het slijmvlies langs de binnenkant van de luchtwegen raakt daardoor ontstoken, waardoor het opzwelt en meer slijm produceert. Hierdoor heeft de patiënt moeite met ademhalen en krijgt het benauwd. Bij beroepsastma is er sprake van een gevoeligheid voor prikkels die veel op de werkvloer voorkomen. Zelfs een minimale blootstelling aan de stof, die de astma veroorzaakt, kan dan voor problemen zorgen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Verergering van de symptomen

Meestal ontstaat beroepsastma pas als iemand een lange periode met een bepaalde stof werkt. De ziekte openbaart zich vaak, doordat men last krijgt van een loopneus, niezen en tranende ogen. Daarna volgen typische astmaklachten, zoals: kortademigheid, een piepende ademhaling, hoesten, benauwdheid en een drukkend gevoel op de borst. De eerste symptomen zijn vaak pas na een paar uur merkbaar, waardoor het niet altijd gelijk duidelijk is wat de klachten veroorzaken. Hoe langer iemand aan de stoffen wordt blootgesteld, des te overgevoeliger de luchtwegen raken. Daarnaast kunnen de ademhalingswegen ook gevoelig worden voor andere prikkels, zoals koude of droge lucht.

Veelvoorkomende prikkels

Het is niet altijd even duidelijk welke stof de astmaklachten veroorzaakt. Eén op de vijf patiënten kreeg een beroepsgerelateerde longaandoening door contact met meel. Op nummer twee staat het contact met reinigingsproducten. Er zijn zo’n 300 stoffen die astma op het werk kunnen veroorzaken. Ook: dierenhaar, veren, uitwerpselen van (proef)dieren, stuifmeel, bepaalde kleurstoffen en enzymen, antibiotica en ontsmettingsmiddelen, latex of natuurrubber en bepaalde houtsoorten zijn veelvoorkomende prikkels die astmaklachten veroorzaken.

Astma laten verminderen

Een huisarts kan uitsluiten dat de symptomen niet door een andere aandoening worden veroorzaakt. In het ziekenhuis wordt door middel van een longfunctie- en histaminetest astma vastgesteld. Het is verstandig om de prikkelende stof daarna zoveel mogelijk te vermijden. Astma is niet te genezen, maar door middel van luchtwegverwijders en ontstekingsremmers kunnen de klachten wel worden verminderd.

Lees ook

Verontrustend: Nederland heeft grootste aantal astmapatiënten door slechte luchtkwaliteit

Bron| Longfonds, Dokter

Beeld| iStock

null Beeld

Gun jezelf een weekendje gezonde lucht en trek er -samen met je familie- op uit naar Zeeland! Boek 3 dagen Zeeland voor € 104 p.p. via de Margriet Shop!

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden