null Beeld

Heb je een vieze adem als je een vieze smaak in je mond hebt?

We hebben allemaal wel eens een vieze smaak in onze mond. Maar betekent een nare smaak ook automatisch een naar geurtje? Margriet vroeg het de mondhygiënist. 

Op een drukke kerstreceptie zit je er niet op te wachten: een vies smaakje in je mond. Automatisch ga je een beetje binnensmonds praten. Of in iemands oor, als het heel rumoerig is. Want die muffe smaak is vast geen goed teken.

'Vieze adem betekent niet automatisch vieze geur'

Toch betekent een vieze smaak niet automatisch dat je ook uit je mond ruikt, weet Ellen Bol-van den Hil. Ze is directeur van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten en runt zelf een praktijk in Doorn. "Maar het kán wel", vult ze aan, "afhankelijk van de situatie in je mond."

Bacteriën kunnen ook nare smaak geven

Zo kunnen de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor ontstoken tandvlees niet alleen een vieze adem, maar ook een vieze mondsmaak veroorzaken. Datzelfde geldt voor de bacteriën achter op je tong, vaak de grootste boosdoeners bij een slechte adem. Vaak heb je dan wittige aanslag op je tong. "Als je één of twee kleine ontstoken plekjes in je tandvlees hebt, stink je niet meteen uit je mond," weet de mondhygiënist. "Maar sommige mensen kunnen dan wel een minder prettige mondsmaak ervaren. Ook te veel tandplak of voedselrestjes die tussen tanden of kiezen blijven zitten, zullen eerder een vieze smaak veroorzaken."

Rokers vaker een muffe mondsmaak

In het algemeen geldt: hoe schoner de mond, hoe minder vaak je een nare mondsmaak- en geur zult hebben. "Ikzelf heb overdag bijvoorbeeld zelden een vieze smaak in mijn mond", illustreert de mondexpert. "Meestal komt een vieze smaak in een gezonde mond door iets wat je gegeten hebt, zoals knoflook, of door uitdroging. Als je 's ochtends wakker wordt, heb je meestal geen hele frisse smaak in je mond." Ook rokers kunnen vaker last hebben van een muffige mondsmaak.

Vieze smaak? Neem een kauwgompje

Wie een gezonde mond heeft, hoeft zich dus op die kerstreceptie waarschijnlijk weinig zorgen te maken. Een kauwgompje of glaasje water zullen mogelijke geurtjes dan snel wegwerken. "Kauwgom stimuleert de speekselproductie en kan zo voorkomen dat je mond uitdroogt. Maar bij een echt slechte adem helpt dit maar tijdelijk."

Altijd een frisse geur? Dat zegt niks!

Overigens betekent een frisse mondsmaak- en geur niet automatisch dat je ook een frisse mond hebt. "Sommige mensen hebben ontzettend ontstoken tandvlees en daar ruik je niks bij," weet de mondhygiënist. "Iedereen heeft namelijk een andere bacteriesamenstelling in de mond. En niet alle bacteriën die ontstekingen veroorzaken, geven een vieze geur. Je kunt ook plak hebben die niet ruikt."

Kortom: goed blijven poetsen, tongschrapen en tussen de tanden reinigen. Dat laatste bij voorkeur met ragers of tandenstokers, want effectief flossen schijnt voor de meeste mensen heel moeilijk te zijn.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden