Heb je een talgkliercyste? Zo (on)gevaarlijk is zo'n bultje  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Heb je een talgkliercyste? Zo (on)gevaarlijk is zo'n bultje

Misschien is het even schrikken als je ineens een vreemd bultje ziet op je huid, maar meestal is het relatief onschuldig. Misschien is het een vetbultje of insectenbeet, maar het kan ook een talgkliercyste zijn. Hoe herken je zo’n cyste en moet je er zorgen om maken?

We zochten het uit.

Talgkliercyste

Bijna overal in de huid, behalve in je handpalmen en voetzolen, zitten duizenden kleine talgkliertjes. Die maken - de naam zegt het al - talg aan, een noodzakelijke substantie voor een gezonde huid. Talg zorgt er namelijk voor dat onze huid niet uitdroogt én het geeft ons een soort extra beschermlaagje tegen bacteriën en schimmels. Dat aanmaken van talg door die kleine klieren gebeurt allemaal vanzelf, zonder dat jij er echt iets van merkt.

Pas als er echt iets misgaat, merk je er echt iets van. Soms kan een talgklier verstopt raken; dan hopen dode huidcellen, zweet en talg zich op en ontstaat er een bultje onder de huid. Dat wordt dan een talgkliercyste genoemd. Omdat talgklieren bijna overal op de huid zitten kunnen deze cysten op veel plekken ontstaan, maar ze komen vooral op het hoofd, de rug en de nek vaak voor. Meestal is een talgkliercyste tussen de 0,5 en drie centimeter groot en heeft deze een klein, zwart puntje bovenop.

Ontsteking

Een talgkliercyste kan heel vervelend zijn, maar kan gelukkig meestal geen kwaad. Wel kan deze ontstoken raken, wat pijnlijk en heel naar kan voelen. Je herkent een ontsteking van een talgkliercyste aan dat de bult en de huid eromheen rood en warm worden. Vaak wordt het bobbeltje dan ook groter en pijnlijk. Deze kan dan opengaan, zeker als je er een beetje op drukt. Er komt dan talg en soms ook pus uit, wat kan stinken.

Talgkliercyste laten verwijderen

Gaat een ontstoken talgkliercyste niet vanzelf open of wil je voorkomen dat er een ontsteking ontstaat? Dan kan de huisarts het bultje weghalen. Je krijgt dan een prik om het bultje en de huid eromheen te verdoven, waarna de huisarts met een sneetje maakt in de cyste om deze te laten leeglopen en verwijderen. Als er geen ontsteking is, wordt de wond vervolgens gehecht. Is er wel een ontsteking? Dan zal de wond waarschijnlijk open gelaten worden, tot de ontsteking genezen is.

Bron | Thuisarts, Max Vandaag,

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden