Heb je een bult of bultjes op je vagina? Dít kunnen de oorzaken zijn
Het kan best schrikken zijn als je een bult of meerdere bultjes op je vagina opmerkt. Toch hoeft dat niet meteen reden tot paniek te zijn. Van ingegroeide haren tot verschillende soorten cysten: dít zijn een paar van de meest voorkomende oorzaken.
Mocht je het toch niet vertrouwen of veel last hebben van de bult of bultjes op je vagina, neem dan altijd contact op met de huisarts of een specialist.
Een bult op je vagina
Bij een bult of bultjes op je vagina ga je misschien direct van het ergste uit, maar volgens dermatoloog Jeanette Graf gaat het vaak niet om iets ernstigs. Aan Refinery29 legt Graf uit dat een bult of bultjes vaak ontstaan in gebieden waar veel wrijving plaatsvindt, zoals in je liezen. Daarnaast legt verloskundige Christine Greves aan SELF uit dat elke vulva anders is, waardoor het uiterlijk en de textuur van dit gebied per persoon kan verschillen. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld al hun hele leven last van bultjes, waardoor dit een stuk normaler is, dan voor een vrouw waarbij plots een bult ontstaat.
Hoewel het verstandig is om bij nieuwe, ongebruikelijke, pijnlijke of aanhoudende bulten rond je vagina altijd contact op te nemen met de huisarts of specialist, hebben we alvast een paar van de meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje gezet.
1. Bultjes door ontharen
Heb je last van meerdere kleine bultjes bij je vagina? Dan zou dat door het ontharen kunnen komen. Door te scheren, harsen of een andere ontharingsmethode te gebruiken kun je een infectie in je haarzakjes veroorzaken, waardoor er bultjes of knobbeltjes ontstaan, legt gynaecoloog Alyssa Dweck aan Glamour uit. Dit soort bultjes moeten meestal vanzelf weer verdwijnen. Je kunt in dit geval je huid het beste 30 dagen niet ontharen.
2. Ingegroeide haren
Een andere oorzaak voor een bult of bultje rondom je vagina kan een ingegroeide haar (of meerdere) zijn. Door je schaamhaar te scheren of te epileren ontstaat er een scherp puntje aan je haar. Dit kan vervolgens in de wand van je haarzakje prikken, waardoor de uitgang van je haarzakje geblokkeerd wordt. Het haartje kan niet meer goed naar buiten toe groeien, waardoor ‘ie onder het huidoppervlak blijft zitten en daar probeert te groeien. Hierdoor ontstaat er een bult. Dit kan gebeuren doordat je tegen de haargroeirichting in scheert, als je je huid niet regelmatig scrubt, als je scheermesje niet meer scherp is of als je je haren epileert.
Een ingegroeide haar kan ook leiden tot een ontsteking van een haarzakje, waardoor er druk op komt te staan. Hierdoor kan het pijnlijk aanvoelen, rood en gezwollen worden of kan er door talg een gele verkleuring ontstaan. Probeer van het bultje af te blijven of ga naar de huisarts of schoonheidsspecialist om deze te laten verwijderen.
3. Puistjes
Volgens Greves kunnen de bultjes op je vagina ook acne zijn. Ook deze puistjes zijn vaak het gevolg van ontstoken haarzakjes. Dit soort bultjes lijken dan ook op de bultjes die ontstaan bij ingegroeide haren. De beste oplossing is om de puistjes niet uit te knijpen, maar vooral met rust te laten. Zo voorkom je verdere irritatie.
4. Een cyste van Bartholin
Volgens gynaecoloog Dweck hebben de meeste vrouwen met een bult op hun vagina die bij haar komen last van een cyste van Bartholin. Dit is een ontsteking van de klier van Bartholin, die zich aan de ingang van de vagina bevindt. Wanneer de klier ontsteekt, ontstaat er vaak een zwelling gevuld met vocht. Dit wordt ook wel een cyste genoemd. Dit soort bulten kunnen behoorlijk groot worden. Zo heeft Dweck wel eens cysten ter grootte van een golfbal gezien. Door de zwelling kun je last hebben van irritatie, koorts, pijn bij het vrijen en problemen ervaren bij lopen of zitten. Een cyste van Bartholin kan worden behandeld doordat een arts een klein sneetje maakt, waardoor het vocht kan weglopen. De gynaecoloog zorgt ervoor dat er een kleine opening vanuit de klier naar de vagina blijft bestaan om te voorkomen dat de cyste terugkomt.
5. Een talgkliercyste
Een bult op je vagina kan ook wijzen op een talgkliercyste. Dit is een verstopte talgklier, waardoor er een bolletje met talg op de huid ontstaat. Zo’n talgkliercyste kan langzaam groeien en er kan talg uitkomen wanneer je hier hard op drukt. Wanneer er in een talgkliercyste een ontsteking ontstaat kan de cyste en de huid eromheen rood, warm en pijnlijk worden. Indien de cyste niet vanzelf opengaat kan de huisarts een sneetje maken. Vervolgens moet de ontsteking eerst genezen voordat de cyste kan worden weggehaald. Talgkliercyste komen volgens Dweck rond de vulva vooral vaak voor op de schaamlippen. Als de talgkliercyste niet ontstoken is moet dit meestal vanzelf weer weggaan en doet dit vaak ook geen pijn. Heb je toch klachten of zit de bult er na een paar weken nog steeds? Neem dan contact op met de huisarts.
6. Een acrochordon
Je kunt ook te maken hebben met een acrochordon. Dat is een zacht, meestal huidkleurig, stengelvormig bultje. Dit kan er ook uitzien als een verheven moedervlek of wrat en is meestal tussen de 1 en 5 millimeter. Ongeveer 46 procent van de mensen heeft dit. Dit kan op allerlei plekken op je lichaam ontstaan, maar komt vooral vaak in de hals, oksels, liezen en op het ooglid voor. Dit soort bultjes komen vaak voor bij mensen met diabetes en overgewicht en ook tijdens een zwangerschap kan dit toenemen in aantal en grootte. Het gaat om onschadelijke bultjes, maar als dit je toch dwars zit kun je met de huisarts overleggen of je dit kunt weg laten halen. Let wel op: een acrochordon heeft de neiging om te bloeden als deze geïrriteerd is, waardoor je meer risico loopt op een infectie.
Lees ook:
Dít zegt de geur van je vagina over je gezondheid
7. Contactallergie
Heb je last van een rode, pijnlijke of ontstoken huid met bultjes die een beetje op blaren lijken? Dan zou dat kunnen betekenen dat je te maken hebt een contactallergie. Dit kan bijvoorbeeld komen door wasmiddel of zeep. In dit geval ontstaat er doorgaans ook een allergische reactie op de rest van je huid. Probeer te achterhalen wat de reactie veroorzaakt. Ben je bijvoorbeeld recent gewisseld van wasmiddel? Probeer de triggers voor de allergische reactie voortaan te vermijden. Neem contact op met de huisarts of een dermatoloog voor extra advies.
8. Een SOA
Bulten rond je vagina kunnen ook wijzen op een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Zo kun je bijvoorbeeld te maken hebben met genitale wratten, molluscum contagiosum, syfilis of herpes. Het is daarom goed om bij nieuwe, ongebruikelijke bultjes contact op te nemen met de huisarts en een SOA-test te doen. Blijkt het om een SOA te gaan? Dan kan de huisarts medicatie voorschrijven.
9. Heel zeldzaam: een teken van kanker
Je gaat bij een bult op je vagina misschien direct uit van het allerergste, maar gelukkig is de kans heel klein dat het om kanker gaat. Vaginale kanker is volgens Dweck zeer zeldzaam. Verdere symptomen kunnen bloedverlies na het vrijen en waterige afscheiding zijn. Bij vulvakanker is er vaak ook sprake van jeuk, branderigheid en irritatie en pijn aan de schaamlippen (vooral tijdens en na het plassen). Maar dit soort klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben. Maak je je toch zorgen? Maak dan een afspraak bij de huisarts of gynaecoloog. Indien het om vaginakanker gaat is dit bij vroegtijdige ontdekking meestal goed te behandelen.
Bron | Glamour, Thuisarts, Cosmopolitan, Etos, Máxima MC, Huidziekten, Huidarts, Thuisarts, SOA Aids, Isala, Catharina Ziekenhuis
Beeld | Getty Images