Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

‘Heart-in-a-box’: met déze nieuwe machine hopen artsen tientallen levens te redden

heart-in-a-box-met-deze-nieuwe-machine-hopen-artsen-tientallen-levens-te-redden.jpg

Een hart doneren kon tot voor kort alleen wanneer iemand hersendood was, maar nog wel een kloppend hart had. Dankzij een nieuwe machine die de naam heart-in-a-box heeft gekregen, kan het hart nu ook gebruikt worden als deze al wel gestopt is met kloppen.

Daardoor kan het aantal donorharten per jaar worden verdubbeld, waarmee veel levens gered worden. Het zou volgens Nederlandse artsen namelijk voor zeker veertig extra hartdonoren per jaar zorgen.

Niet-kloppend hart doneren

Artsen van het Erasmus MC, het UMC Utrecht en het UMC Groningen zijn er met de nieuwe machine in geslaagd om het hart van een overleden patiënt buiten het lichaam weer te laten kloppen. Daardoor kon deze alsnog gedoneerd worden. Tot nu toe kon in Nederland alleen een hart worden getransplanteerd als het hart van de donor nog pompte. Dan gaat het bijvoorbeeld om mensen die hersendood zijn, maar nog wel een hartslag hebben.

Heart-in-a-box

Met een speciale nieuwe machine, de heart-in-a-box, is het nu mogelijk om vlak na het overlijden het hart van een donor aan te sluiten op een machine en buiten het lichaam weer te laten kloppen. Artsen plaatsen het stilstaande hart in het apparaat, waar het zuurstof en bloed toegevoerd krijgt en daardoor weer gaat kloppen.

Daarna kan het kloppende hart gebruikt worden voor harttransplantatie. De heart-in-a-box wordt al gebruikt in onder meer Australië, Amerika, België, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Er zijn wereldwijd zo’n honderd mensen die dankzij deze methode een hart hebt gekregen, waaronder een aantal kinderen in het Verenigd Koninkrijk.

Wachtlijst aanpakken

De onderzoekers hopen met de nieuwe techniek het donortekort aan te pakken; er staan momenteel ongeveer 140 mensen op de wachtlijst. Vorig jaar pompte het hart bij ruim van de helft van de donoren niet meer, waardoor het niet meer kon worden getransplanteerd. Met de heart-in-a-box verwachten ze dus ongeveer twee keer zo veel harttransplantaties te kunnen doen. Op jaarbasis zou dat gaan om zo’n veertig extra donorharten, waarmee veel levens gered kunnen worden.

Margriet 20 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: alles over koningin Máxima en haar favorieten, Dominique (51) heeft parkinson, pubers in huis: dag seksleven en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Bron | NOS
Beeld | Getty Images

Ook interessant