Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Harvard-professor: ‘Kokosolie is puur vergif’

afvallen-met-kokos.png

Kook je met kokosolie- of vet, omdat je hebt gehoord dat dit zo gezond is? Stop daar onmiddellijk mee, zegt Harvard-professor Karin Michels. In een toespraak waarschuwt ze dat kokosolie ‘één van de slechtste voedingsmiddelen is die je kunt eten’. Dit is waarom.

Kook- en bakfanaten zoals Rens Kroes en Nigella Lawson zweren erbij: kokosvet. Zo zou de ‘superfood’ volgens hen goed zijn voor je immuunsysteem, schadelijke bacteriën, schimmels en virussen tegengaan en zelfs een gezonde bloedsuikerspiegel bevorderen.

‘Stijf van de verzadigde vetten’

Maar volgens Harvard-professor Karin Michels, gespecialiseerd in epidemiologie aan de faculteit voor Volksgezondheid, is kokosolie ‘puur vergif’. In een toespraak, die ze in de Duitse Universiteit van Freiburg hield, noemt ze de superfood ‘een van de slechtste dingen die je kunt eten’. Kokosvet bevat namelijk het meeste verzadigd vet van alle vet- en oliesoorten. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Ook roomboter, palmvet en reuzel staan stijf van de verzadigde vetten. Maar kokosvet (of kokosolie, zoals het ook wel wordt genoemd) spant de kroon: het bestaat voor meer dan 85 procent uit ongezonde vetten. En in tegenstelling tot andere oliën en vetten, bevat het nauwelijks vitamine E en vitamine K.

Weinig nieuws onder de zon

Michels presentatie, waarin ze ruim een uur praat over ‘kokosvet en andere voedingsleugens’, is inmiddels bijna een miljoen keer bekeken via YouTube. Toch verkondigt ze weinig nieuws. De Gezondheidsraad, het Voedingscentrum en wetenschappers zoals hoogleraar voedingsleer Martijn Katan waarschuwen al jaren dat je kokosproducten en kokosvet alleen bij uitzondering moet eten. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het veel gezonder is om dit soort verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten zoals olijfolie, zonnebloemolie en vloeibare bak- en braadproducten.

Laurinezuur in kokosvet gezonder?

De helft van het verzadigde vet van kokosvet bestaat uit laurinezuur. Sommige mensen beweren dat dit een ‘gezonder’ verzadigd vet zou zijn. Het zou je volgens hen juist zou beschermen tegen hart- en vaatziekten. Maar laurinezuur laat van alle verzadigde vetten het cholesterol het sterkst stijgen. Ondanks dat het ‘goede’ HDL-cholesterol meer stijgt dan het ‘slechte’ LDL-cholesterol, kan het niet worden uitgesloten dat laurinezuur het risico op hartziekten op een andere manier vergroot. Er zijn dan ook geen goedgekeurde gezondheidsclaims van de Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA.
(Bron: Voedingscentrum)

Meer weten? Dit is de hele presentatie van Harvard-professor Michels waarin ze korte metten maakt met het gezondheidsimago van, onder andere, kokosvet. Ze praat wel in het Duits!

Bron | Metronieuws, YouTube, iStock (foto)

Lees ook

10 signalen dat je een te hoge bloedsuikerspiegel hebt
Koolhydraatarm dieet? Pas op met vlees en kaas, aldus onderzoek
3 manieren om je stofwisseling te verhogen zonder te sporten

Nog meer gezondheidsnieuws van Margriet.nl lezen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het gratis in je mailbox!

Ook interessant