Hartrisico's voortaan ook te zien via mammografie? Dit zegt een cardioloog Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Hartrisico's voortaan ook te zien via mammografie? Dit zegt een cardioloog

Elke twee jaar naar de borstenbus voor een mammografie: zo luidt het advies. Dat blijkt nu niet alleen goed te zijn om borstkanker op te sporen, het zou ook hart- en vaatziekten kunnen voorkomen.

Die conclusie trokken wetenschappers. Cardioloog Janneke Wittekoek legt het uit.

Hart-en vaatziekten opsporen door middel van mammografie

Veel vrouwen bezoeken tweejaarlijks de arts voor een mammografie om het risico op borstkanker voor te zijn. Amerikaanse wetenschappers ontdekken nu dat deze mammografie nog meer voordelen kan hebben: ook bepaalde hart- en vaatziekten kunnen ermee opgespoord worden. Voor dit onderzoek werden ruim 5000 vrouwen na de overgang zo’n 6,5 jaar lang gevolgd. Zij zaten allemaal in de leeftijdsgroep 60 tot 79. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in Circulation: Cardiovascular Imaging, dat wordt uitgegeven door de American Heart Association. Die resultaten? Vrouwen waarbij na een mammografie kalkafzetting in het borstweefsel zichtbaar was, liepen 51 procent meer kans op hart- en vaatziekten dan vrouwen waarbij geen kalk in de borsten zichtbaar was.

Preventief onderzoek

Betekent dit dat we hart- en vaatziekten ook preventief kunnen opsporen? De Nederlandse cardioloog Janneke Wittekoek is blij met het onderzoek, doordat er geen andere screeningsprogramma’s voor hart- en vaatziekten zijn. Wittekoek: “Het is doodsoorzaak nummer één onder vrouwen wereldwijd. Het is dus heel gek dat daar geen preventief onderzoek voor bestaat. Dat daar nu beweging in zit, verrast me op een positieve manier.”

Wittekoek voert al jaren een pleidooi in de media: preventief onderzoek naar de risico’s van hart- en vaatziekten kan veel ellende voorkomen. “Waarom bezoeken we wel twee keer per jaar de tandarts om een gaatje te voorkomen, maar wachten we dat hartinfarct geduldig af?” Hierbij gaat het volgens haar vooral om onderzoek naar waardes zoals bloed, cholesterol en suiker. “Die risicofactoren meten is heel goedkoop, en kost dus eigenlijk weinig moeite. Dat vrouwen elke twee jaar naar de arts komen voor een mammografie, maar hier niet op gescreend worden, is een gemiste kans.”

De makkelijke weg

Toch heeft Wittekoek ook kritiek op het onderzoek: “Kalkafzetting in het borstweefsel kan duiden op hart- en vaatziekten, maar andersom is dat niet het geval. Heeft een vrouw die kalkafzetting niet, dat betekent dat niet per definitie géén risico op hartfalen.”

Een ander kritiekpunt? Het is een goede eerste stap, maar ‘ook een beetje de makkelijke weg’. Veel liever ziet zij gericht preventief onderzoek naar hart-en vaatziekten onder vrouwen. Want wanneer deze kalkafzetting tijdens een mammografie wordt ontdekt is het eerder een toevalstreffer. Wordt er calcificatie ontdekt tijdens een mammografie, dan betekent dat bovendien dat de vrouw alsnog wordt doorverwezen naar een arts, om bloed- en suikerwaarden te controleren. Dat kun je dus net zo goed meteen doen. Wittekoeks conclusie? “We verdienen als vrouwen gericht preventief onderzoek, zodat hart- en vaatziekten niet langer doodsoorzaak nummer één hoeven te zijn.”

Bron | Harvard Health

Leonie CollombonGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden