Zo lang sporten per dag voorkomt hartproblemen na je 70e Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Hartproblemen na je zeventigste voorkomen: zóveel minuten moet je per dag bewegen

Van een half uur per dag tot minstens twee uur: adviezen over het perfecte aantal minuten bewegen of sporten per dag vliegen ons om de oren. Onderzoekers menen nu het magische getal om hartproblemen te voorkomen te weten.

Hierbij gaat het om een minimum advies: meer bewegen kan nooit kwaad.

Hartproblemen voorkomen

Een gezond lichaam staat gelijk aan een gezond hart. Dat genoeg bewegen hiervan op invloed is, is misschien geen verrassing. Maar hoeveel beweging is nou genoeg? Veel gezondheidsexperts noemen afwijkende getallen, maar Italiaanse wetenschappers komen nu tot de conclusie dat minstens twintig minuten een goede leidraad is. Hierbij namen ze niet alle gezondheidsfactoren in overweging: die twintig minuten gaan puur om een goede hartgezondheid na je zeventigste levensjaar. Wel is er een link te zien tussen twintig minuten bewegen en een kleiner risico op vroegtijdig overlijden: wie immers een gezond hart heeft, maakt meer kans gezond oud te worden.

Om tot deze conclusie te komen volgden de onderzoekers ruim twintig jaar zo’n 2800 senioren van 65 jaar en ouder. Zij die minstens twintig minuten aan lichte beweging zoals wandelen of intense beweging zoals dansen, tuinieren of sporten in de fitness deden, liepen minder risico op hartfalen na hun zeventigste. Vooral tussen de 70 en 75 jaar waren de verschillen duidelijk te zien: de actievelingen liepen ruim 25 procent minder kans om hartproblemen te ontwikkelen. Die twintig minuten lijken dus de gouden standaard om aan te houden. Hierbij maakt het volgens de wetenschappers niet uit of je voor intense of lichte beweging gaat. Wel is een andere kanttekening belangrijk: het gaat om het absolute minimum. Meer dan twintig minuten sporten, levert dus waarschijnlijk alleen nog maar meer gezondheidsvoordelen op.

Bron | Harvard Health

RedactieGetty Images/Westend61
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden