Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom het voor hartpatiënten extra belangrijk is om genoeg selenium binnen te krijgen

hartpatienten-selenium.jpg

De voedingsstof selenium is een belangrijk mineraal dat de rode bloedlichaampjes en cellen beschermt tegen beschadiging. Daarnaast maakt het mineraal bepaalde stoffen uit onze voeding minder giftig, en speelt het een belangrijke rol in de werking van de schildklier. Uit onderzoek blijkt nu, dat deze stof bovendien belangrijk is voor het hart.

Vooral hartpatiënten zouden er, volgens de Groningse onderzoeker Nils Bömer, goed aan doen om het seleniumgehalte in hun bloed te laten checken en eventueel aan te vullen met supplementen.

Hartpatiënten vaak tekort aan selenium

De Groningse wetenschapper deed onlangs onderzoek naar het verband tussen selenium-tekort en hartfalen. Hij vermoedde dat er een verband bestaat, omdat een eerder onderzoek onder 2500 patiënten uitwees dat 25 procent van de patiënten met hartfalen een tekort aan dit mineraal heeft. Hij analyseerde gegevens van de patiënten en kweekte menselijke hartspiercellen in een lab, om te kijken hoe de cellen op het tekort reageren.

Groter risico op overlijden

Uit de resultaten bleek dat een tekort aan selenium ervoor zorgt dat de verdedigingsreactie van het lichaam minder krachtig wordt. Selenium-tekort bij hartfalen zorgt daardoor voor een slechter uithoudingsvermogen en een verminderde kwaliteit van leven. Volgens de onderzoeker kan een seleniumtekort vooral ernstige gevolgen hebben, wanneer de hartproblemen een hartinfarct veroorzaken. Niet alleen omdat de verdedigingsreactie van het lichaam minder wordt, maar ook omdat de hartspiercellen minder energie aanmaken. Het risico dat een patiënt  -met een tekort aan selenium- bij een hartinfarct overlijdt, is daardoor groter.

Voedingssupplementen

De beste bron van selenium is uiteraard gezonde voeding. Het mineraal zit vooral in vis en in bepaalde soorten noten (vooral paranoten) zit veel selenium. Ook vlees, volkoren graanproducten en zuivelproducten bevatten daarnaast veel selenium. Volgens Bömer is meer onderzoek nodig om uit te wijzen of voedingssupplementen  met selenium hartpatiënten kan helpen.

Lees ook

Gaan vitamines en mineralen ‘kapot’ in de magnetron?

Bron| UMCG
Beeld| iStock

Ook interessant