Hartoverslagen: dít wil je weten over een overslaande hartslag
Voelt het wel eens alsof je hart een slag overslaat? Je bent niet de enige. Veel mensen hebben hier af en toe last van. Maar wat gebeurt er bij een overslaande hartslag dan precies?
En kan het kwaad of hoef je je geen zorgen te maken?
Een overslaande hartslag
Bij hartoverslagen, ook wel een overslaande hartslag, is er eigenlijk geen sprake van een overslag. Je hartslag slaat normaal in rust een regelmatig ritme van 60 tot 80 slagen per minuut. Bij een hartoverslag valt de hartslag te vroeg en valt de slag daarna wat later. Doordat er een langere pauze valt, lijkt het alleen alsof je hart een slag mist. Toch blijft het aantal slagen per minuut in dit geval wel gelijk.
Bonzend gevoel
Doordat je hart meer tijd krijgt om zich met bloed te vullen tijdens die langere pauze moet het hart dit er met een krachtige slag weer uitpompen. Hierdoor kun je een soort bons voelen. Dat voelt misschien gek, maar daar hoef je je dus geen zorgen over te maken.
Extrasystole
Je hart heeft een elektrisch signaal nodig om samen te kunnen trekken. Dat ontstaat normaal gesproken in de sinusknoop boven in de rechterboezem. Echter kunnen alle hartspiercellen ook een elektrische prikkel afgeven. Dit kan soms spontaan gebeuren, waardoor je hartslag een extra slag maakt. Dat wordt ook wel extrasystole genoemd.
Symptomen
Hoewel sommige mensen niks merken van een overslaande hartslag, kun je bij hartoverslagen wel het gevoel hebben dat je hartkloppingen hebt of dat je hart even stil staat en daarna heviger klopt dan normaal. Hierbij kun je ook dat bonzende gevoel ervaren. Daarnaast hebben sommige mensen last van een lichtgevoel in het hoofd, een drukkende pijn op de borst, kortademigheid of vallen zelfs flauw. In dit geval is het verstandig om contact op te nemen met een arts voor controle.
Lees ook: Déze (soms verrassende) symptomen kunnen wijzen op hartfalen
Oorzaken van hartoverslagen
Er is vaak geen duidelijke aanleiding voor hartoverslagen. Toch noemt de Hartstichting wel een paar factoren die dit kunnen uitlokken, namelijk:
- Oververmoeidheid
- Stress
- Sterke emotie
- Hormonen (bijvoorbeeld rond de menopauze)
- Bepaalde medicatie (zoals luchtwegverwijders bij astma en COPD)
- Koffie en cola
- Alcohol
- Roken
- Drugs
Is dit gevaarlijk?
Veel mensen hebben te maken met hartoverslagen. In de meeste gevallen is er niks ergs aan de hand. Wel is het goed om de bovenstaande factoren zoveel mogelijk te vermijden. Verder kun je ook last hebben van een overslaande hartslag door een hartritmestoornis, na een hartinfarct of door een andere hartaandoening. Mocht je het toch niet vertrouwen, de hartoverslagen steeds vaker voorkomen en/of hier last door ervaren, neem dan contact op met een arts.
Bron | Gezondheid.be, Hartstichting
Beeld | Getty Images