Margriet logo
null Beeld

Hartkloppingen: wat zijn de oorzaken?

Sinterklaas zou een gezellig feest moeten zijn, maar voordat het ‘heerlijk avondje’ überhaupt is begonnen zijn velen van ons al lichtelijk overspannen. De blootstelling aan te veel stress moeten we uiteindelijk bekopen met allerhande kwaaltjes. We slapen slecht, zijn vaak onrustig, onze ademhaling is van slag en we krijgen maag- en/of darmklachten. En dan kunnen we ook nog eens hartkloppingen krijgen. Wat zijn hartkloppingen precies, en wat zijn de oorzaken? Cardiologe Janneke Wittekoek legt het uit. 

Er wordt van hartkloppingen gesproken wanneer je je eigen hart voelt kloppen. In rust klopt het hart tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij hartkloppingen gaat het hart sneller kloppen. Er kan een gejaagd of angstig gevoel zijn. Hartkloppingen kunnen worden gevoeld in de borstkas, de keel of de hals, ontstaan plotseling en verdwijnen meestal weer binnen enkele minuten of uren. Het voelen kloppen van het eigen hart kan op een hartaandoening berusten. Meestal is het echter het gevolg van emoties zoals angst, boosheid, opwinding en stress. Ook bij koorts, uitdroging of bloedarmoede klopt het hart sneller dan normaal. Dit kan als hartkloppingen worden gevoeld.

Oorzaken hartkloppingen

Hartkloppingen kunnen op alle leeftijden voorkomen. Sommige geneesmiddelen, zoals schildkliermedicijnen en astmamiddelen kunnen ook hartkloppingen veroorzaken. Een andere oorzaak van hartkloppingen is het overmatig gebruik van stimulerende middelen, zoals cafeïne (in koffie, thee en bepaalde limonades), nicotine en dieetpillen. Treden hartkloppingen op in combinatie met ademnood, pijn op de borst of het dikker worden van de voeten, dan kan dit een indicatie zijn van een hartziekte. Als de hartkloppingen langer dan enkele uren aanhouden, vaak terugkomen of wanneer je je onwel voelt, is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts.

Heerlijk avondje

Sinterklaas-stress kan dus ook hartkloppingen veroorzaken, maar deze zijn over het algemeen onschuldig. Mocht je nu toch echt iets te veel stress ervaren, dan is het misschien verstandig om het rustig aan te doen en met de goedheiligman af te reizen naar Spanje en te genieten van een welverdiende vakantie. Alvast een heerlijk avondje toegewenst!

Over Janneke Wittekoek

Janneke Wittekoek is cardiologe, gezondheidswetenschapper, en oprichtster van de HeartLife klinieken in Utrecht. Zij is gespecialiseerd in preventie van hart- en vaatziektes. Daarnaast heeft zij een bijzondere interesse in het vrouwenhart en is zij actief in de werkgroep Hart voor vrouwen van de Nederlands Hartstichting. Zij is ook te zien op tv in het medisch infotainment programma Je lijf je leven van RTL.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden