Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

MRI- of CT-scan voorkomt in veel gevallen onnodige hartkatheterisatie

mri-of-ct-scan-voorkomt-in-veel-gevallen-onnodige-hartkatheterisatie.jpg

Op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis komen dagelijks veel patiënten die last hebben van een acute pijn op de borst. Wanneer artsen vermoeden dat er sprake is van een hartinfarct, krijgen patiënten nu meestal binnen een paar dagen een hartkatheterisatie om een eventuele vernauwing op te sporen.

Maar nieuw onderzoek wijst uit dat dit in veel gevallen voorkomen kan worden. Bij maar liefst één op de drie mensen met acute pijn is dit vervelende en (in sommige gevallen) risicovolle onderzoek namelijk overbodig.

Hartkatheterisatie

Bij het vermoeden van een hartinfarct onderzoeken artsen altijd eerst de waarden van het stofje troponine in het bloed. Wanneer er sprake is van schade aan de hartspier, zijn deze waarden namelijk verhoogd. Omdat die schade mogelijk wordt veroorzaakt door een vernauwde kransslagader, wordt voor het vervolgonderzoek een hartkatheterisatie uitgevoerd. Tijdens deze ingreep worden dunne slangetjes via de lies, schouder of pols het lichaam binnengebracht zodat de arts de bloedvaten van het hart kan bereiken. Op die manier kan de arts de kransslagaders van binnenuit onderzoeken.

Onnodige ingreep

Uit onderzoek van cardiologen en radiologen van het Maastricht UMC+ blijkt nu dat deze behandeling in veel gevallen onnodig is. Bovendien tonen zij in hun onderzoek aan dat andere bestaande methoden makkelijk kunnen uitwijzen of een hartkatheterisatie wel écht nodig is. “Belangrijkste is dat je de patiënt een ingreep bespaart die veel mensen toch als spannend ervaren en niet geheel zonder risico’s is”, aldus cardioloog en hoofdonderzoeker Bas Bekkers.

CT-scan of MRI-scan

De onderzoekers baseren hun conclusie op een onderzoek onder 207 patiënten met acute pijn op de borst én verhoogde troponinewaarden. Een deel van de groep (69 patiënten) onderging direct een hartkatheterisatie. Na afloop bleek dat de ingreep bij 40 procent van de patiënten onnodig was, omdat er geen kransslagader werd gevonden. De overige patiënten werden niet gelijk gekatheteriseerd, maar kregen eerst een CT- scan (70 patiënten) of een MRI-scan (68 patiënten). Vervolgens werd bepaald of een hartkatheterisatie wel nodig was. Uit de resultaten bleek dat de ingreep bij 34 procent van de de patiënten met een CT-scan kon worden voorkomen. Bij de deelnemers die eerst een MRI scan hadden ondergaan, was dat 13 procent.

Nog geen voorkeur

Toch wil dat volgens cardioloog in opleiding Martijn Smulders niet zeggen dat een CT-scan per se effectiever is dan een MRI-scan. Een MRI geeft de arts namelijk meer informatie dan CT-scan. “Weliswaar is de kransslagader niet de boosdoener, maar er is wel degelijk iets aan de hand met het hart. Dat moet je alsnog zien te achterhalen”, legt Smulders uit. De artsen stellen daarom dat er meer onderzoek nodig is om te bepalen welke scan in de toekomst standaard moet worden ingezet.

Lees ook
Waarom een MRI-scan mogelijk onderdeel wordt van bevolkingsonderzoek borstkanker

Bron | Hartstichting, Maastricht UMC+
Beeld | iStock

Ook interessant