Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoekers kunnen aan hartfilmpje zien of je binnen 30 dagen overlijdt

hartslag-hartfilmpje-margriet.jpg

Een hartfilmpje (ECG) van slechts vijftien minuten. Dat is alles wat vanaf nu nodig is om te voorspellen hoe groot de kans is dat je binnen een maand overlijdt aan hartfalen.

En dankzij deze kennis, kunnen hartfalen misschien wel voorkómen worden.

RiskCardio

Het baanbrekende RiskCardio-systeem waarmee dit wordt uitgerekend, is ontwikkeld door de Amerikaanse universiteit Massachusetts Institute of Technology (MIT) en richt zich vooral op problemen die de bloedstroming blokkeren of verminderen. Onderzoekers van MIT hopen dat hun nieuwe systeem ervoor zal zorgen dat artsen voortaan sneller kunnen schakelen.

Verschil tussen hartslagen

Het enige wat het RiskCardio-systeem nodig heeft is dus een hartfilmpje (ECG) van vijftien minuten, waarin het de opeenvolging van hartslagen in kaart brengt. Daarna kan het voorspellen of iemand binnen dertig dagen dood gaat, of binnen zestig, negentig of zelfs 365 dagen. Hoe meer verschil er is tussen de hartslagen, hoe groter de kans is.

Lees ook: hoeveel push-ups kun jij? Het kan de kans op een hartaanval voorspellen

Op zoek naar patronen

De kunstmatige intelligentie is getraind met historische gegevens van hartpatiënten. Bij patiënten die bleven leven, werd het hartfilmpje gelabeld als ‘normaal’, bij patiënten die stierven werd de ECG als ‘risicovol’ bestempeld. Vervolgens ging de computer op zoek naar patronen, om deze vervolgens in een algoritme te kunnen verwerken.

Meer onderzoek

Voordat het systeem in ziekenhuizen kan worden ingezet, moet er nog wel meer onderzoek naar worden verricht. Zo moet het computersysteem nog getraind worden met verschillende leeftijden, etnische achtergronden en geslachten. Als dit eenmaal gebeurt is, hopen de onderzoekers dat het systeem kan dienen als een waarschuwingsalarm voor artsen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | MIT News
Beeld | iStock

Ook interessant