null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hartchirurg die zweert bij dít dieet krijgt bakken kritiek

Genezen van de allerergste ziekten door een specifiek eiwit uit je voeding te schrappen. Volgens de Amerikaanse cardioloog en hartchirurg Steven Gundry is het écht zo simpel, maar hij wordt overladen met kritiek. 

Gundry schreef het boek The plant paradox, dat eind juli ook in ons land wordt uitgegeven en razend populair is in Amerika. Hij zweert hierin bij een dieet waarin het plantaardige eiwit lectine – dat hij als giftig omschrijft – volledig wordt verbannen.

Chemische oorlog in je lichaam

Op de gezondheidswebsite Goop legt de cardioloog uit dat lectine een eiwit is dat planten beschermt tegen roofdieren – en dus ook tegen de mens. Als je lectine binnenkrijgt zorgt dat voor een chemische oorlog in je lichaam, aldus Gundry. Hierdoor zouden ontstekingen kunnen ontstaan waardoor je kunt aankomen en met ernstige gezondheidsproblemen te kampen kunt krijgen. Je darmwand zou volgens hem zelfs kunnen beschadigen door het eiwit, waardoor de schadelijke stoffen in je bloedbaan terechtkomen.

Genezen én afvallen

Lectine zit volgens The plant paradox in noten, peulvruchten, zuivel, veel groente zoals tomaten en bonen, fruit en granen als tarwe. Wat je in een lectinevrij dieet nog wél mag eten zijn bladgroenten, bloemkool, broccoli, asperges, champignons, noten en zaden, gierst, biologisch vlees en zelfgevangen vis. Gundry gelooft er heilig in dat je met een lectinevrij dieet kunt genezen van auto-immuunziekten, kanker, hartziekten, gewichtsproblemen, psychische aandoeningen, dementie en neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson. Ook zou het volgens hem dé remedie zijn tegen kramp, tintelingen en gevoelloosheid. Bovendien zou je er ook nog eens van afvallen.

Onzin

Klinkt te mooi om waar te zijn, toch? Volgens Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum ís dat ook zo, laat ze aan het AD weten. "Na een snelle scan van het boek en de lijst met producten die je wel (alles met kokosnoot) en niet zou moeten eten (gewone melk, bonen, soja, maar ook pompoen en courgette) is mijn conclusie: onzin." Ook komen veel adviezen in het boek volgens haar niet overeen met de richtlijnen van de Gezondheidsraad.

Regelrechte schande

Ook de Amerikaanse biochemicus Thomas Colin Campbell vindt Gundry's bevindingen niets meer dan een broodjeaapverhaal. Volgens hem druist de hartchirurg tegen de wetenschap in met beweringen als dat tomaten ontstekingen zouden veroorzaken. "Er is juist veel onderzoek dat tomaten bijvoorbeeld sterk onstekingstremmend zijn," schrijft Campbell op de site Nutrition Studies. Hij mist bewijs in The plant paradox en noemt het boekwerk dan ook "een regelrechte schande".

Ben je nieuwsgierig naar het boek? Laat je niet te snel van de wijs brengen, zeker niet als je gezondheid je parten speelt.

Ook interessant om te lezen

Bron | Goop, Nutrition Studies, AD, Women's Health US

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden