Gezondheid

Symptomen van een hartaanval zijn bij vrouwen vaak anders, zou jij ze herkennen?

herken-jij-de-symptomen-van-een-hartaanval-bij-vrouwen.jpg

Vrouwen lopen net zo veel risico op een hartaanval als mannen. Toch wordt er een stuk minder over gepraat. Met name de symptomen weten weinig mensen te herkennen, omdat ze een vaak anders zijn dan bij mannen.

De ‘klassieke’ pijn op de borst is vooral een symptoom dat bij mannen voorkomt, bij vrouwen zijn de signalen een stuk subtieler.

Borstkanker of hartaanval?

Hoewel we er constant aan herinnerd worden onze borsten te checken op eventuele symptomen van borstkanker, horen we vrijwel nooit iets over het risico op een hartaanval. En dat terwijl dubbel zo veel vrouwen sterven aan een hartaanval vergeleken met borstkanker. Sterker nog: vrouwen hebben 50 procent meer kans dan mannen om een hartaanval te krijgen die door de arts wordt afgedaan als iets anders.

Symptomen hartaanval bij vrouwen

En de risico’s worden steeds groter. We eten slecht en bewegen minder, waardoor we steeds meer slecht cholesterol en een hogere bloeddruk krijgen. Dit heeft niet alleen effect op mannen, maar ook op vrouwen. Daarom is het natuurlijk in de eerste plaats belangrijk om gezond te leven, maar ook om de signalen van een hartaanval bij vrouwen te kennen, zodat er op tijd actie kan worden ondernomen. Dit zijn veel voorkomende symptomen:

  • Extreme vermoeidheid (die dagen of zelfs weken aanhoudt)
  • Pijn in de bovenrug, schouders, nek en kaaklijn
  • Overmatig zweten
  • Misselijkheid
  • Duizeligheid
  • Slapeloosheid

Deze symptomen worden vaak afgedaan als een griepje, maar kunnen dus ook op iets ernstigers wijzen. Bij twijfel is het daarom verstandig altijd naar de huisarts te gaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Woman & Home
Beeld | Getty Images

Lees meer over gezond leven in deze bruisende Margriet-special vol weetjes, tips, uitgebreide interviews en onderzoeken. Bestel ‘m hier.

 

Ook interessant