Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zó train je je hart om beter om te gaan met stress

zo-train-je-je-hart-om-beter-om-te-kunnen-gaan-met-stress.jpg

Voel jij je de laatste tijd erg gespannen en heb je veel last van stress? Dan wordt het tijd om daar wat aan te doen; je kunt je hart trainen om beter met stress om te gaan.

Te veel of chronische stress leidt namelijk tot allerlei gezondheidsklachten.

Hartspier

Net als alle spieren kun je je hart trainen zodat het sterker wordt. Hoe sterker die spier, hoe beter het bloed door je lichaam gepompt wordt en het zuurstof naar je spieren en organen kan vervoeren. Hoe meer zuurstof daar naartoe gaat, hoe beter je kunt functioneren. Dus heb je last van stress? Train dan je hart.

Gezond hart, mentaal sterk

Een sterk hart is niet alleen maar goed om je te wapenen tegen stress, het is ook goed voor je algehele gezondheid en het verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Door regelmatig trainingen te doen voor je hart verbeter je je bloeddruk, verlaag je je cholesterol en lichaamsvet en verbeter je je longfunctie. Bovendien draagt het eraan bij dat je ook mentaal lekkerder in je vel zit.

Zó train je je hart

Gewichtheffen met je hart gaat natuurlijk en beetje lastig. Maar gelukkig zijn er wel andere manieren om je hartspier sterker te maken. Deze trainingen noem je ook wel cardiotraining (cardio is het Latijnse woord voor hart). Cardiotrainingen kun je doen op verschillende manieren, bijvoorbeeld door te fietsen, hardlopen of skeeleren.

Aan de (hart)slag

Alle cardiotraining die je hartslag verhoogt, is in principe een goede training voor je hart. Een training waarbij je alleen continu op je maximale hartslag zit, zul je niet lang volhouden. Het is daarom beter om een trainingszone te kiezen die binnen zeventig tot negentig procent van je maximale hartslag valt. Wil je weten weten wat je maximale hartslag is? Door je leeftijd af te trekken van 220, krijg je al een goede indicatie. Wanneer je traint om de stress tegen te gaan, is het van belang dat lichaamsbeweging meer energie oplevert dan het kost. Je smeedt als het ware een band tussen je lichaam en geest.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Gezondheidsnet, Hartstichting, Dokter
Beeld | iStock

Ook interessant