Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je nooit met je telefoon in je hand moet gaan hardlopen

dit-is-waarom-je-nooit-moet-gaan-hardlopen-met-telefoon-in-je-hand.jpg

Wanneer je een rondje gaat hardlopen ben je snel geneigd om je telefoon mee te nemen. Even muziek luisteren of de navigatie aanzetten als je per ongeluk de verkeerde afslag hebt genomen. Toch kun je ‘m misschien beter thuis laten tijdens het rennen…

En dan wel om verschillende redenen.

Hardlopen met telefoon

Het vasthouden van je telefoon (of een waterfles, of handdoek) tijdens het rennen, zorgt ervoor dat je je lichaam op een andere manier gebruikt dan wanneer je niets in je handen hebt. Dat legt fitnessinstructeur Todd Liubinskas uit aan Women’s Health Australia. “Ook al weegt een telefoon tegenwoordig niet zo veel, het kan er wel voor zorgen dat je lichaam uit balans raakt.”

Ritme

Hoe dit kan? “Wanneer je aan het hardlopen bent, is het doel om in een bepaald ritme te bewegen. Een gelijke verdeling van gewicht zorgt ervoor dat je soepeler kunt bewegen”, vertelt Liubinskas. Dus wanneer je in één hand iets vasthoudt, heeft dit een soort asymmetrisch effect op de loopstijl die je gewend bent.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Blessure

Omdat één arm nu zwaarder wordt belast dan de ander, moet je lichaam bepaalde spieren harder laten werken om dit verschil te kunnen compenseren. Het gevolg hiervan is dat de andere kant van het lichaam vatbaarder wordt voor blessures, met name in je benen, heupen en schouders.

Advies

Om blessures te voorkomen is het verstandiger om je telefoon thuis te laten. Een ander voordeel hiervan is dat de kans kleiner wordt dat je ‘m per ongeluk laat vallen. Het kan ook helpen om samen met anderen te gaan hardlopen, zodat je kunt kletsen en je je wellicht een stukje veiliger voelt. Wil je je telefoon echt meenemen? Probeer dan eens een tasje dat je voor je buik of je billen kunt dragen.

Bron | Women’s Health Australia
Beeld | Getty Images

Ook interessant