Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Last van een harde buik? Dit kunnen de vier oorzaken zijn

harde-buik-buikpijn.jpg

Heb je last van een harde buik en een opgeblazen gevoel? Zeker als je op je buik drukt lijkt het soms alsof je een soort bowlingbal in hebt geslikt. Er zijn verschillende oorzaken waardoor je hier last van hebben. We leggen het je uit. 

Een harde buik

Een harde buik gaat vaak hand in hand met een opgeblazen gevoel. Je buik zet dan namelijk uit, waardoor deze hard kan aanvoelen als je erop drukt. Dit kan gedurende de dag erger worden of toenemen als je iets hebt gegeten. En ook de bacteriën in je darmen kunnen leiden tot (overmatige) gasvorming, waardoor je buik hard en opgeblazen voelt. Om een harde buik door een opgeblazen gevoel te voorkomen kun je het beste langzamer eten, minder koolzuurhoudende dranken drinken en kauwgom vermijden.

IBD 

Een andere oorzaak voor een harde buik kan Inflammatory Bowel Disease (IBD) zijn. Dit is een chronische ontsteking aan je maagdarmkanaal. De twee meest voorkomende vormen hiervan zijn de Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Naast een harde buik kun je hierbij ook last hebben van constipatie, buikkrampen, wisselende stoelgang of diarree. Als je denkt dat je last hebt van IBD kun je het beste contact opnemen met de huisarts voor een onderzoek. 

Lees ook: Déze 7 voedingsmiddelen kunnen helpen bij darmklachten

Voedselintolerantie

Een van de meest voorkomende oorzaken van een harde buik, is een voedselintolerantie. Ook hierbij kun je last hebben van een opgeblazen gevoel, maar ook van andere darmklachten zoals diarree. Heb je het idee dat je harde buik door bepaalde voeding wordt veroorzaakt? Probeer dit dan te vermijden en houd een eetdagboek bij om erachter te komen van welke producten je buikpijn krijgt. Je kunt ook advies vragen aan de huisarts of een diëtist. 

Blokkade in je darmen 

Als laatste hoeft het niet met je voeding te maken te hebben, maar kan je ook een harde, opgeblazen buik krijgen door een onderliggende kwaal. Bijvoorbeeld door een blokkade in je darmen, waardoor je stoelgang verandert. Hierbij kun je ook last hebben van constipatie. Het kan ook zijn dat je last hebt van een leverafwijking of een cyste. Vertrouw je het niet? Neem dan contact op met de huisarts. 

Bron | Livestrong, Zorgwijzer
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast

Ook interessant