Margriet logo
null Beeld

Handig: zó zorg je ervoor dat pijnstillers sneller werken

Of je je nu een beetje grieperig voelt, een flinke kater hebt of last hebt van migraine, een pijnstiller doet vaak wonderen. Helaas kan het best wel even duren voordat zo’n pijnstiller begint te werken. Maar wist je dat je door middel van een trucje ervoor kan zorgen dat 'ie sneller werkt?

Wij leggen je hier uit hoe je dit kunt doen.

Neem pijnstillers in met dít drankje

De meeste mensen nemen pijnstillers in met water, maar wist je dat cafeïne kan helpen om de pijnstiller sneller te laten werken? Wanneer je een pijnstiller inneemt met een dosis cafeïne, die gelijk staat aan de hoeveelheid van één kopje koffie, zorgt dit volgens Huisarts & Wetenschap voor adequate pijnstilling bij een groot aantal mensen. En dat is natuurlijk best fijn om te weten.

Lees ook: Dít moet je weten over het innemen van pijnstillers op een lege maag

Grootschalig onderzoek

Onderzoek, waarin nog eens twintig eerdere studies zijn meegenomen, wijst uit dat paracetamol met cafeïne bij meer mensen tot pijnvermindering leidt dan paracetamol alleen. Hierbij werd wel voornamelijk gekeken naar het effect van pijnstillende middelen op: hoofdpijn, pijn na de bevalling en kiespijn na een ingreep. Van de in totaal 7.238 deelnemers aan het onderzoek had ongeveer vijf tot tien procent baat bij de pijnstillers, wanneer er cafeïne aan werd toegevoegd.

Geen bijwerkingen

En ook niet onbelangrijk om te melden: in geen enkel onderzoek, dat is meegenomen in de studie, werden ernstige bijwerkingen gerapporteerd, die gerelateerd waren aan de pijnstiller of cafeïne. Volgens de onderzoekers kan een pijnstiller dan ook geen kwaad, zo lang de aanbevolen doseringen maar niet overschreden worden.

Bron | Flair, Huisarts & Wetenschap

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden