Gezondheid

Handig schema: zoveel calorieën en eiwitten zitten er in je stukje vlees

welk-risico-heeft-het-eten-van-vlees-op-antibioticaresistentie.jpg

Vlees bevat doorgaans de eiwitten die we nodig hebben voor onze gezondheid.  Maar hoe weet je of je voldoende eiwitten binnenkrijgt? En welke soorten vlees voorzien beter in eiwitten dan andere? Bekijk snel dit handige schema.

Eiwitten zijn belangrijk voor je gezondheid en energie. De aminozuren die ze bevatten, geven je een verzadigd gevoel, waardoor je beter op gewicht blijft, en ze houden spierweefsel in stand. Gezonde mensen hebben volgens het Voedingscentrum gemiddeld elke dag 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Dus als je zeventig kilo weegt, komt dat neer op zo’n 56 gram eiwit.

Wild scoort hoog

Voedingscoach en personal trainer Graeme Tomlinson stelde een overzicht samen van de hoeveelheid calorieën en eiwitten in honderd gram van verschillende soorten vlees. Zo bevatten wildbraad als hertenvlees, eend en bizonvlees in verhouding de meeste eiwitten en kipkluifjes, varkenskarbonade en rib-eye steak de minste.

De slanke opties

Als het om calorieën gaat, scoren kipkluifjes, varkenskarbonade en rib-eye steak juist hoog en wildbraad, eend en bizonvlees laag. Wil je de slanke optie, kies dan bijvoorbeeld kippenborst, kalkoen of mager rundergehakt.

Tag a a meat eater and hit save to keep you and your friends informed about the calorie/protein values of this assortment of meat/poultry. – – If fat loss is the goal, consuming less calories and moving more is the only way you can lose fat – aka creating a calorie deficit. Whilst it is not definitive, consuming adequate protein is also a good idea as it will likely satiate you for longer periods – thus reducing the likelihood of consuming excess calories. I stress the word ‘likelihood’. Furthermore, protein consumption will help you maintain adequate muscle mass during the process of fat loss or muscle gain. – – As you can see, there are lower calorie options available for the same or greater protein value. Whilst meat/poultry is likely just one component of a balanced meal containing carbohydrates and fats, it is an area where you can make a relatively small change which could help your goal in the long run. – – In terms of protein density per gram of food, not many food/drinks come close to meat. If you don’t eat meat, sourcing and consuming adequate protein for your fitness needs becomes more difficult, but definitely still possible. – – If you are vegan… This post is clearly not for you. – – #thefitnesschef #meat #protein #highprotein #meatlover #mealprep #dinnerideas #nutritioncoach #leanmeat #fatloss #muscle #musclegain #eatsmart #eattogrow #losefat #buildmuscle #calories #caloriecounting #steak

Een bericht gedeeld door ?????????Graeme Tomlinson (@thefitnesschef_) op

Ook rijk aan eiwit

Stel nou dat je zeventig kilo weegt en omgerekend dus 56 gram eiwit per dag nodig hebt, dan betekent dat in principe dat je met een varkenskarbonade van 300 gram je aanbevolen portie binnenkrijgt. Maar van louter vlees eten ’s avonds worden we in het algemeen niet blij, en niet erg gezond ook. Het Voedingscentrum moedigt steeds meer aan om plantaardige in plaats van dierlijke producten te eten. Gevarieerd eten is belangrijk. Haal je eiwitten dus zeker ook uit andere producten die volgens het Voedingscentrum zelfs gezonder zijn, zoals noten en peulvruchten, vis (maximaal één keer per week, aldus het Voedingscentrum), rijst, pasta, champignons, eieren (het Voedingscentrum adviseert er maximaal drie per week) en kaas.

Vegetariërs en veganisten

Als je helemaa lgeen vlees eet, zul je via andere wegen eiwitten binnen moeten krijgen. Genoeg opties, maar het Voedingscentrum stelt wel dat vegetariërs en vooral veganisten meer eiwit nodig hebben dan vleeseters. In plantaardig eiwit zitten namelijk minder belangrijke aminozuren dan in dierlijk eiwit. Veganisten hebben volgens de Gezondheidsraad tot 25 procent meer eiwit nodig, wat neerkomt op zo’n 15 gram per dag extra voor een volwassene.

Ben je veganist en eet je geen eieren of kaas, maar houd je ook niet van bijvoorbeeld champignons? Dan zijn eiwitsupplementen misschien een uitkomst voor je. Laat je daar altijd eerst over informeren bij je arts of door een deskundige in de drogist of gezondheidswinkel.

Ook interessant om te lezen

Bron | Voedingscentrum, The fitness chef (Graeme Tomlinson)
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant