null Beeld

Handig: 4x antwoord op de meest gestelde zorgvragen

-In samenwerking met VGZ -

Kim Vorspaget (foto) werkt als zorgadviseur bij VGZ. We vroegen haar: welke zorgvragen krijg je het meest? De meest voorkomende op een rijtje.

1. Kan ik sneller geholpen worden?

“Deze vraag krijg ik vaak. Neem Ralph bijvoorbeeld, die belt omdat hij een hernia heeft en weken moet wachten op zijn operatie. Dus wil hij weten: kan ik niet sneller geholpen worden? Ik zoek dan uit of deze meneer ergens anders terecht kan. Ik leg hem een aantal opties voor van specialisten die veel ervaring hebben met deze operatie. Hij gaat erover nadenken, zegt hij. Zo heb ik hem alvast een beetje op weg kunnen helpen. Via wachtlijstbemiddeling op onze site kunnen verzekerden zelf ook informatie hierover vinden.”

2. Heb ik recht op een second opinion?

“Lydie wil graag, net als veel andere mensen die mij bellen, een second opinion. Bij haar gaat het om een borstkankerbehandeling die haar specialist voorstelt. Vanuit de basisverzekering heeft iedereen recht op zo’n second opinion, leg ik haar uit. Ze heeft er wel een verwijzing van de huisarts voor nodig. Even later mail ik haar de namen van artsen die in borstkanker gespecialiseerd zijn.”

3. Is er een huisarts in mijn nieuwe buurt die plek heeft voor mij?

“John gaat verhuizen en zoekt een andere huisarts. Ik ga voor hem kijken welke huisarts in zijn nieuwe wijk nog patiënten aanneemt. Of de zorg van de huisartsen goed is? Daar kan ik helaas niks over zeggen. Daarvoor verwijs ik John door naar de Zorgkaart Nederland waarop reviews van mensen staan, en dus superhandig om even te checken.”

4. Kan ik even een adempauze nemen?

“Over mantelzorg krijg ik veel vragen, ook van jonge vrouwen. Zoals Marian, de dochter van een man met Alzheimer. Zorgen voor haar vader, naast haar fulltime baan, is moeilijk. Ik breng haar in contact met een mantelzorgmakelaar die regeltaken kan overnemen of vervangende mantelzorg kan regelen. Dar kan tot wel vijftien dagen vergoed kan worden, afhankelijk van de zorgverzekering die je hebt. Zo kan Marian de accu weer opladen. Ze is opgelucht en ik ben blij dat ik haar verder kon helpen.”

null Beeld
Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden