Gezondheid

Koud of warm water? Híermee kun je het best je handen wassen

koud-of-warm-water.jpg

Dat het belangrijk is om je handen minimaal twintig seconden te wassen, weten we inmiddels wel. Maar maakt het voor het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus ook nog uit of je met koud of warm water je handen wast?

Wij leggen het je hier uit.

Hoe ging het ook alweer?

Voordat we het belang van de temperatuur van het water bespreken, leggen we je eerst nog eens uit welke stappen belangrijk zijn tijdens het wassen van je handen. Gebruik altijd vloeibare zeep uit een pompje en wrijf je handen goed in zodat de zeep goed verdeeld wordt over de handen. Vergeet ook je vingertoppen niet en wrijf hier goed tussenin. Spoel je handen vervolgens af en droog ze met een schone handdoek of papieren doekjes af. Vergeet ook niet om goed tussen je vingers te drogen.

Warm of koud water?

Of je het handen wassen met koud, warm of lauw water doet, maakt volgens het RIVM niet uit. “Het gaat om de zeep”, zegt een woordvoerder. “Het virus vormt een lipide laag, een soort vetlaagje, op je handen. Door het gebruik van zeep gaat die laag kapot en valt het virus als het ware uit elkaar. Of je daarbij warm of koud water gebruikt, is niet belangrijk.” De temperatuur van het water maakt dus niet uit, zolang je je handen maar grondig wast.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | RTL Nieuws, RIVM
Beeld | iStock

Ook interessant