Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wat is beter: papieren doekjes of een handdroger?

wat-is-beter-papieren-doekjes-of-een-handdroger.jpg

We weten inmiddels allemaal dat je je handen minstens twintig seconden, met warm water en zeep, grondig moet wassen. Of het nou is om het coronavirus te bestrijden of omdat je net een vieze vuilniszak hebt buiten gezet: handen wassen zouden we vaker moeten doen.

Maar wat gebeurt er daarna? Wat is de allerschoonste manier om de handen te drogen? Hoe droog je je handen zó dat er geen virus aan blijft kleven?

Handen drogen met papieren doekjes

In een nieuw onderzoek, uitgevoerd door Britse wetenschappers, is naar voren gekomen dat papieren doekjes het allerbeste zijn om je handen mee te drogen. De losse, papieren handdoek werkt beter in de strijd tegen bacteriën dan de handdroger, die vaak op openbare wc’s hangt. 

Lees ook: Zó was je je handen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen

‘Je handen goed wassen zou moeten worden gevolgd door je handen goed drogen. Papieren doekjes kunnen helpen het verspreiden van microben tegen te gaan en zouden, juist nu, dé voorkeur moeten krijgen,’ aldus onderzoeker Ines Moura van de Universiteit van Leeds.

Handen drogen tegen besmetting

‘Dit is vooral belangrijke informatie voor ziekenhuizen. Daar vind je op de toiletten vaak alleen maar handdrogers, terwijl de wc’s daar door bezoekers, patiënten én zorgpersoneel worden gebruikt.’

Het drogen van je handen in of onder zo’n handendroger zou zelfs de groei en overdracht van microben kunnen stimuleren. Tijdens het onderzoek werden beide afdroogtechnieken uitgeprobeerd door vrijwilligers, waarna er monsters van hun handen werden genomen. 

Vieze liftknopjes

Ook werden er tijdens de proef monsters afgenomen van oppervlakten die de vrijwilligers hadden aangeraakt, zoals: deurklinken, armleuningen, stoelen, liftknopjes, telefoons en trapleuningen. Hieruit bleek dat oppervlaktebesmetting zo’n tien keer hoger is bij mensen die hun handen met de droger drogen. De conclusie? Als je je handen droogt onder zo’n handdroger dan blijft er vaker wel dan niet nog heel veel ‘vuil’ op je handen zitten. Vuil dat je vervolgens weer verspreidt over alles wat je daarna aanraakt.


Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | WebMD
Beeld | iStock

Ook interessant