Haaruitval door corona? Dít moet je hierover weten
Van hoesten, koorts en hoofdpijn tot vermoeidheid: het zijn een paar van de meest voorkomende coronaklachten. Maar wist je ook dat je last kunt krijgen van haaruitval door corona? We leggen je uit wat je hierover moet weten.
Moet je je zorgen maken als je ineens een stuk meer haar verliest?
Haaruitval door corona
Het kan behoorlijk schrikken zijn als je ineens een pluk haar in je handen hebt of als er tijdens het borstelen wel erg veel haren los komen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je last hebt van haaruitval, waaronder ook corona. Uit een aantal studies blijkt dat haaruitval bij vrouwen meestal tussen de twee tot drie maanden na het herstel van een besmetting optrad. Vooral de vrouwen die tijdens hun corona infectie last hadden van ernstige klachten of zelfs in het ziekenhuis moesten worden opgenomen, bleken meer kans te hebben op haaruitval. Ook bleek uit een studie dat hoe langer de ziekte aanhield, hoe groter de kans was op haarverlies.
Haren vallen versneld uit
Dit soort haaruitval wordt ook wel telogeen effluvium (TE) genoemd, waarbij je haar versneld in de uitvalfase komt. Hierdoor kun je een paar maanden lang heel veel haar tegelijkertijd verliezen. Normaal gesproken verlies je zo’n honderd haren per dag, maar dermatoloog Harvey Handler legt aan 13abc uit dat dit bij TE kan oplopen tot zo’n driehonderd tot vierhonderd lokken per dag.
Dit komt overigens niet alleen voor bij corona, maar kan ook ontstaan door andere situaties waarbij je een periode lichamelijke of emotionele stress doormaakt, bij andere infectieziektes, na een operatie of bij hoge koorts.
Lees ook: Opmerkelijke trend: helpen crèmes tegen vaginale schimmelinfectie écht tegen haarverlies?
Moet je je zorgen maken?
Als er sprake is van TE dan herstelt dit zich in de meeste gevallen vanzelf weer. Het kan wel een paar maanden duren voordat je haren weer teruggroeien. Je zult hier dus wel het nodig geduld voor moeten hebben. Experimenteer niet zelf met allerlei middeltjes die zouden moeten helpen, maar vraag je huisarts om raad. Ook kun je een dermatoloog met haarexpertise inschakelen om dit te laten behandelen.
Bron | Huidarts, 13abc
Beeld | Getty Images