null Beeld

Haaruitval door chemokuur? Alles over de juiste hoofdbedekking

Wanneer je een chemokuur ondergaat bestaat de kans dat je haar uitvalt. Hoe groot die kans is, is helemaal afhankelijk van de chemotherapie die je krijgt. Het kan ook zijn dat je haar niet uitvalt, maar wel dunner of doffer wordt. Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden voor de juiste hoofdbedekking. Margriet.nl zette een aantal voor je op een rij.

Haaruitval kan erg vervelend zijn. Je hoofdhuid wordt minder goed beschermd tegen warmte en kou, waardoor je huid kwetsbaar is. Bovendien voel je jezelf ook kwetsbaar, want je haar is een belangrijk onderdeel van je identiteit. In deze zware periode van ziek zijn, zijn er gelukkig diverse producten om je hoofd mee te bedekken.

Soorten hoofdbedekking

Haarwerk: wil je graag een mooi kapsel dat vol is en natuurlijk oogt? Kies dan voor een mooi haarwerk op maat gemaakt door een erkend haarwerkspecialist. Een goede pruik draagt zeker bij aan je algehele uitstraling. Belangrijk is om je pruik goed te onderhouden, de haarwerkspecialist vertelt je hier meer over. Let wel, een goed haarwerk is niet goedkoop, laat je daarom goed informeren.

Erkende haarwerkspecialisten per provincie:

Friesland: Berino haarwerken, borstprotheses & lingerie in Grou

Groningen: Haarhuis Tineke in Ter Apel

Drenthe: Timme Haarwerken in Leeuwarden, Frederik Timme is werkzaam in onder andere Friesland, Groningen en Drenthe

Overijssel: Pavette Haarwerk Overijssel, salons zijn gevestigd in Apeldoorn, Deventer en Gorssel

Gelderland: Haarinstituut Ria Dierking in Arnhem-Zuid

Flevoland: Hairmasters in Almere

Noord-Holland: Avenue Haarwerk in Alkmaar

Zuid-Holland: Haarwerkstudio Petra van de Laar in Hekelingen (Spijkenisse onderdeel van Gemeente Nissewaard), filiaal Erasmus MC locatie Daniel den Hoed Rotterdam, filiaal Gorinchem, filiaal Maasstad Ziekenhuis locatie OOK Centrum Rotterdam, filiaal Sint Franciscus Gasthuis Rotterdam en filiaal Erasmus MC Rotterdam)

Zeeland: MOOOI makers & kappers in Heinkenszand en Goes

Noord-Brabant: NL Wear Hair in Waalwijk

Limburg: MarGel pruik & haarwerken in Stramproy (in de buurt van Weert)

Let bij je bezoek aan een haarwerkspecialist op of hij/zij is aangesloten bij brancheorganisatie ANKO Sectie Haarwerken of SEMH, een organisatie die kwaliteitserkenningen afgeeft aan aanbieders van medische zorg, zoals leveranciers van hulpmiddelenzorg. Bekijk hier of er een erkende haarwerkspecialist bij jou in de buurt zit.

"Haar draagt in hoge mate bij aan het zelfbeeld. Als je om wat voor reden dan ook je haar verliest, verlies je daarmee een deel van jezelf," stelt Willeke Pietersma, haarwerkspecialist en voorzitter van de sectie Haarwerken bij ANKO. Pietersma: "Kanker is een verschrikkelijke ziekte die helaas steeds vaker voorkomt. De eigenheid en de eigenwaarde van een persoon wordt ernstig geweld aangedaan, doordat er haarverlies optreedt bij de behandeling. Er is helemaal niets mis met kaal zijn, maar mensen zijn nou eenmaal gewend aan een bepaald beeld." Om jou als (ex-)kankerpatiënt je beter te laten voelen, is werken aan een herkenbaar beeld van jezelf heel belangrijk. Mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, fungeren als rolmodel.

Gratis pruik: krijg je van je verzekeraar een pruik niet volledig vergoed en kun je het resterende gedeelte niet zelf betalen? Dan kan de Stichting Puik voor Elkaar wellicht wat voor je betekenen. Je komt alleen in aanmerking voor een gratis pruik als je nog geen pruik hebt besteld of aangeschaft. De stichting verwijst je door naar gecertificeerde en door de stichting geselecteerde haarwerkers. Kijk voor meer informatie over de procedure op puikvoorelkaar.nl. Ook het aanmeldingsformulier staat op de website.

Haaraanvullingen: is een pruik (nog) niet nodig? Dan kan een haaraanvulling ook een optie zijn. Hiermee kunnen kale plekken worden gemaskeerd. Marjo van Geleuken van MarGel pruik & haarwerken is ook specialist op het gebied van haaraanvullingen.

Sjaal/mutsje: wanneer je voor gemak wilt gaan maar er toch leuk uit wilt zien, is een sjaal of mutsje een optie. Een Mutssja, een creatie van Cynthia Varossieau die zelf borstkanker heeft gehad, is een goede keuze. Een Mutssja is een mutsje gemaakt van velours en tricot waarop je - als je dit leuk vindt - een sjaaltje kunt bevestigen. De mutsjes en sjaaltjes zijn in diverse kleuren beschikbaar en bovendien heel betaalbaar. Ook kun je ervoor kiezen een pruik af te wisselen met een Mutssja. Zo kan het fijn zijn om binnenshuis een Mutssja te dragen en - indien je mobiel bent - buitenshuis een haarwerk. Kijk voor meer informatie op mutssja.nl.

Er bestaan ook chemo-mutsjes, chemo-sjaals, chemo-hoofddoekjes en slaapmutsjes. Het bedrijf Rosette La Vedette van de Vlaamse Wendy Rosseel, die ook borstkanker heeft gehad, verkoopt deze hoofddeksels. De betaalbare mutsjes, sjaals, hoofddoekjes en slaapmutsjes zijn bedoeld voor vrouwen 'die er niet voor kiezen om hun haar te verliezen, maar die er wél voor kiezen om er goed uit te zien'. Kijk voor meer informatie op RosetteLaVedette.com.

De slaapmutsjes van Keppie zijn ook een optie. Een Keppie, een creatie van Annemieke van Lubeek die eerder acute leukemie kreeg, is gemaakt van speciale microfleece stof uit het buitenland. Het model sluit nauw aan om het hoofd waarbij ook de oren zijn bedekt. Dit resulteert in een slaapmuts die goed blijft zitten, waar je niet met je oren op de rand van de muts ligt en die de natuurlijke warmte goed isoleert. Om de hoofdhuid niet te irriteren zijn de stukken waar het hoofd het kussen raakt vrij van naden. De naden die er wel zijn, zijn met een zeer dun garen op een andere manier gestikt waardoor deze plat zijn. Kijk voor meer informatie op Keppie.nl.

Hoedenmaakster Anneke Langenberg van stichting eltsenien “voor als je even geen haar hebt" biedt diverse en bovendien betaalbare hoeden, mutsen en andere vormen van hoofdbedekking. Anneke maakt onder andere eenvoudige en zachte mutsjes voor in huis en feestelijke hoedjes voor buitenshuis. Haar vriendin, borstkankerpatiënt Wilma Kamhorst, haalde Anneke over om hoeden en mutsen te gaan maken voor mensen die even geen haar hebben. Eltsenien betekent in het Fries 'iedereen'. Kijk voor meer informatie op Eltsenien.frl.

Pet: een fijne en voordelige oplossing is het dragen van een leuke pet. Bij diverse winkels vind je goede exemplaren.

Het allerbelangrijkst is dat je een hoofdbedeksel kiest dat bij je past en waar je je goed bij voelt.

Behandeling haar

Het kan ook voorkomen dat je je haar wel behoudt. Wel bestaat de kans dat je haar dunner of doffer wordt als gevolg van de chemotherapie. Verstandig is om je haar te wassen met een milde shampoo, adviseert de website RosetteLaVedette.nl.

Informeer bij je behandelend arts of je kunt verwachten dat je haar gaat uitvallen. In het ziekenhuis waar je wordt behandeld is er vaak een oncologieverpleegkundige aanwezig die je vragen hierover kan beantwoorden.

Tip

Belangrijk is om, voordat je gaat starten met de chemokuur, al na te denken over welke hoofdbedekking je wilt gaan gebruiken. Je weet van tevoren namelijk niet hoe je gaat reageren op de chemobehandeling. Stel, je wordt erg beroerd van de chemo, dan is het uitzoeken van passende hoofdbedekking wel het laatste waarmee je je bezig wilt houden. Het is goed om je hierin te verdiepen wanneer je nog in redelijke conditie bent.

Indien je kiest voor een haarwerk op maat, informeer dan bij de betreffende haarwerkspecialist hoe hij of zij te werk gaat. Veel haarwerkspecialisten doen ook aan ambulante zorg, oftewel de specialist komt je bezoeken in het ziekenhuis of thuis.

Oktober is borstkankermaand. Kijk voor meer artikelen over borstkanker op Margriet.nl/borstkanker.

Bezoek ook onze Facebookgroep Margriet borstkankerlotgenoten.

Lees ook:

- Borstkanker: de feiten en de cijfers

- Hoe vaak moet je je borsten controleren?

- Wanneer heb je een verhoogde kans op borstkanker?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden