Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty Gezondheid

Dít is waarom ons haar uiteindelijk grijs kleurt

grijze-haren.jpg

Grijze haren, iedereen krijgt ze uiteindelijk een keer. Of je nou blond, bruin, zwart of rood haar hebt. Je kunt verven wat je wil, maar je grijze haren blijven terugkomen. Alleen bij de een begint dit proces al rond het dertigste levensjaar en de ander heeft op haar zestigste pas drie grijze haren. Hoe komt dit nou en waar komen die grijze haren eigenlijk vandaan?

Proces grijs worden

Je haarkleur wordt bepaald door cellen in het haarzakje. Naarmate we ouder worden, maken onze haarzakjes minder melanine (pigment) aan. Dat komt door de afbraak van melanocyten, een bepaald type huidcellen in de haarzakjes. In principe kunnen de cellen in je haarzakjes twee soorten pigmenten aanmaken: bruin/zwart (eumelanine) of rood/blond (pheomelanine). Je haarkleur wordt bepaald aan de hand van het pigment dat dominant is in deze verdeling. En hoe ouder we worden, hoe minder pigment er wordt aangemaakt in onze haarzakjes.

Elke nieuwe haar die aangroeit, bevat minder pigment en wanneer het pigment helemaal op is, kleurt een haar grijs. Deze grijze kleur komt doordat de nieuwe pigmentloze haar hol is. Wanneer er licht op het haar valt wordt dit niet meer geabsorbeerd door het pigment, maar wordt dit gereflecteerd door de holle haar, waardoor er wit licht wordt teruggekaatst. Gevolg: een grijze coupe.

Lees ook: Opgepast: door deze haarkleurfouten kun je ouder lijken

Vroeg grijs of niet?

Net als je natuurlijke haarkleur is het moment waarop je grijs wordt, genetisch bepaald. Uit onderzoek door de Amerikaanse Johns Hopkins University blijkt dat als je ouders of grootouders vroeg grijs zijn geworden, de kans groter is dat jij ook eerder grijs wordt. Dat lijkt misschien logisch, maar ook de aanwezigheid van depressie in de familie lijkt samen te hangen met vervroegd grijs worden. Verder spelen huidskleur en etniciteit ook een rol. Mensen met een lichte huidskleur worden sneller grijs dan mensen met een donkere huidskleur. “Daar kan zo pak ‘m beet tien jaar tussen zitten”, laat Hans van Montfort, arts en oprichter van Van Montfort Laboratories, weten. Ook sommige ziekten hebben een directe invloed op grijs haar (zie onder). 

Lees ook: Om déze haarkleur wordt in 2021 het meeste gevraagd bij kappers

Nog meer oorzaken:

Dit zijn nog een aantal oorzaken die volgens arts Hans van Montfort en Rick Waalboer-Spuij, dermatoloog bij het Erasmus MC, kunnen zorgen voor (vervroegd) grijs haar:

  • Vitiligo: een pigmentziekte waarbij het immuunsysteem te actief wordt en de pigmentcellen aangevallen worden. Soms ook op de hoofdhuid. Dan wordt haar vaak pluksgewijs heel wit.
  • Auto-immuunziekte Alopecia Areata: het immuunsysteem valt gepigmenteerde haren aan, maar grijze haren niet. Daardoor vallen de donkere haren uit, terwijl de grijze haren blijven.
  • Een zwakke schildklierfunctie: dit beïnvloedt bijvoorbeeld de hormoonhuishouding, waardoor zogenaamde inflammasomen (verantwoordelijk voor de activering van ontstekingsreacties) ontstaan, die de haarzakjes aantasten.
  • IJzertekort of vitaminetekorten: Met name een tekort aan B12 (nodig voor bloed en zenuwen), maar ook tekorten aan D3 (verbetert sterkte van botten en tanden, stimuleert de alvleesklier).
  • Roken: veroorzaakt oxidatieve celschade die snelle veroudering veroorzaken. Dat leidt er ook toe dat pigment in de haarzakjes sneller opraakt.
  • UV-straling: dit geeft oxidatieve stress (vrijkomen van vrije radicalen). Bescherm de haren tegen UV-straling met een petje of hoedje, of met een masker met UV-filters.
  • Te veel stress: bij stress kunnen hele kleine ontstekinkjes ontstaan in de haarzakjes, waardoor melanocyten afsterven.

Bron | Nu.nl 
Beeld | Getty Images 

Ook interessant