Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

5 kantoortips voor een langer en gelukkiger leven

koffie.jpg

Deze week luidde het Diabetes Fonds en het Kenniscentrum Sport de noodklok over ons zitgedrag op de werkvloer. Leidinggevenden zouden het goede voorbeeld moeten geven, maar dan kunnen we wachten tot we honderd kilo wegen. Dit kunnen we alvast zelf doen.

Volgens cijfers van het CBS zitten veel werknemers (zoals wij) wel zeven uur per dag achter een beeldscherm. In werkelijkheid ligt het aantal volgens Peter-Jan Mol, adviseur van Kenniscentrum Sport, nog veel hoger. “Als je het over een hele dag bekijkt, dan zit het merendeel boven de tien uur,” zegt hij op NU.nl. “Waar je ook komt, je krijgt als eerste een zitplaats aangeboden. Alles is gericht op zitten.”

Gezondere werkplek = minder sporten!

En dat is niet zo best, vooral niet voor onze rug, laat ook onderstaande video zien. Tijd voor een gezondere werkplek dus. Dit scheelt ons bovendien weer een ritje naar de sportschool; volgens hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp is een gezonde werkplek namelijk beter voor je dan drie keer per week sporten! Kortom, waar wachten we nog op?

1. Gebruik ondoorzichtige snoeppotten

In veel kantoren staan potten snoep, drop of chocola. Het beste is natuurlijk om die helemaal van de werkvloer te weren als je wilt afvallen, maar wie dat te ver vindt gaan, kan de glazen potten vervangen door ondoorzichtige potten. In 2002 ontdekten onderzoekers al dat je zo’n vijftig procent meer snoept als je continu met versnaperingen wordt geconfronteerd dan wanneer ze in een bureaula liggen. Ook snoepen we veel minder als we ervoor moeten opstaan.

2. Vraag je werkgever om een zit-stabureau

Volgens verouderingswetenschappers is veel zitten erg slecht voor ons lichaam, vooral als je gevoelig bent voor rugklachten, zoals lagerugpijn. En slanker worden we er al helemaal niet van. Maar wist je dat je zittend werk heel makkelijk staand kunt doen? De bekende hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp zweert erbij en voor mensen met lagerugpijn of een hernia is het zelfs de voorkeurstherapie! Met een zit-stabureau kun je de hoogte van het werkblad eenvoudig verstellen, zodat je zittend en staand werken kan afwisselen. Je stofwisseling, bloeddruk, spiermassa, botten en gewrichten worden er gunstig door beïnvloed. Bijna iedereen kan staand werken, kwestie van gewoon beginnen dus.

Weet je dat het nog gezonder is om de hele dag te líggen dan te zitten? In deze video zie je waarom:

3. ‘Haal je eigen koffie!’

Het is misschien heel aardig om ook koffie of thee voor je collega’s mee te nemen, maar je doet ze meer plezier als je ze zelf laat halen – en dit dus ook voor jezelf te doen. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat korte, actieve pauzes beter en efficiënter zijn dan lange pauzes. Met een lange pauze ben je er gevoelsmatig even helemaal uit, maar een korte pauze op het werk draagt net zo goed bij aan een verhoogde concentratie en verminderde lagerugpijn en nekklachten.

4. Wandel tijdens of na de lunch

Behalve dat je met wandelen je hoofd even leegmaakt, is het goed voor je figuur. Als je onderweg een broodje eet, wordt een deel van de koolhydraten, vetten en voedingsstoffen uit het broodje direct door je spieren verbruikt, waardoor je dat dus niet meer als vet kunt opslaan. Bovendien voorkom je hoge bloedsuikers die je behalve een afterlunchdip ook nog eens vaatschade opleveren. Dus ook het moment waarop je eet, telt: na het eten is bewegen effectiever dan ervoor.

Voor mensen met lagerugpijn is staand werken zelfs de voorkeurstherapie

5. Pak de fiets of ga lopen

Werk je niet bepaald naast de deur? Als je met de auto of het openbaar vervoer naar je werkt reist, kun je altijd een deel van de reis fietsen of lopen. Bijvoorbeeld door naar het treinstation te fietsen of de auto wat verder van het kantoor te parkeren en het laatste stukje te lopen. Pak je al altijd de fiets naar je werk? Zelfs dan is er winst te behalen. Door dezelfde afstand te lopen, verbrand je namelijk nog meer calorieën!

Nog langer leven?

Lees dan Oud worden in de praktijk van hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp en verouderingswetenschapper David van Bodegom, Uitgeverij Atlas Contact, € 19,99.

Ook interessant