Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid Meest Gelezen

Zo herken je het Guillain-Barré syndroom na vaccinatie

zo-herken-je-het-guillain-barre-syndroom-na-vaccinatie.jpg

Het Amerikaanse geneesmiddelenagenschap FDA waarschuwt voor een nieuwe, zeer zeldzame maar ernstige bijwerking van het Janssen-vaccin. Deze prik zou de kans op het Guillain-Barré syndroom verhogen, een aandoening waarbij spierverlammingen ontstaan door een verkeerde reactie van het immuunsysteem.

Ook in Nederland is het Guillain-Barré syndroom al vastgesteld na de coronaprik. Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe dertien meldingen ontvangen. Twee na een vaccinatie met Janssen, en elf na een prik met het middel van AstraZeneca.

Het Guillain-Barré syndroom

Het Guillain-Barre syndroom ontstaat wanneer je eigen immuunsysteem zich tegen je eigen lichaam keert. In plaats van dat die afkeer alleen tegen virussen en bacteriën beschermt, valt het ook je eigen zenuwen aan. Daardoor ontstaan nare klachten, zoals spierverlammingen in het hele lichaam.

Het Guillain-Barré syndroom ontstaat meestal nadat je ziek geweest bent, bijvoorbeeld na een griep, verkoudheid of als je diarree hebt gehad. Je lichaam probeert dan de ziekteverwekkers op te ruimen, maar valt daarbij onbedoeld ook de zenuwen aan. Het is (nog) onbekend hoe het syndroom precies ontstaat.

Lees ook:
Ontstoken hartspier of hartzakje: zo herken je deze zeldzame bijwerking na coronaprik

Deze bijwerking herkennen


Voor de volgende symptomen na de vaccinatie waarschuwt de Amerikaanse FDA. Deze zouden volgens het geneesmiddelengenootschap kunnen wijzen op het Guillain-Barré syndroom na de prik:

  • Verzwakking van spieren of tintelingen, vooral in je armen en benen; deze klachten kunnen uitbreiden en zich verder verspreiden door je lichaam
  • Moeite met lopen en staan
  • Problemen met het bewegen van de spieren in je gezicht; bijvoorbeeld moeite met praten, kauwen en slikken
  • Dubbelzien of moeite met het bewegen van de ogen
  • Problemen met de controle van de blaas of darmen

De ernst van de ziekte varieert van lichte verschijnselen tot een tijdelijke volledige verlamming, waarbij ook beademing nodig is. Bij tijdige behandeling herstellen de meeste mensen gelukkig wel weer, maar dat kan wel langere tijd duren. Herken je deze klachten? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts.

Alleen bij vectorvaccins

Hoewel het om een ernstige bijwerking gaat, is het wel uiterst zeldzaam. In de Verenigde Staten zijn inmiddels zo’n 12,8 miljoen mensen gevaccineerd met het middel van Janssen; 100 van hen kregen dit syndroom.

In Nederland is de bijwerking nu twee keer gemeld na het Janssen-vaccin en elf keer na de prik van AstraZeneca. Dat hogere aantal komt ook omdat met AstraZeneca in Nederland een stuk meer is geprikt dan Janssen, zegt Lareb. Beide zijn vectorvaccins en hebben een vergelijkbare werking; bij de mRNA-vaccins is deze klacht nog niet gemeld. Samen met het Erasmus MC gaat het bijwerkingencentrum de kans op het Guillain-Barré syndroom nu verder onderzoeken.

Een bekende bijwerking

Het is niet de eerste keer dat het Guillain-Barré syndroom ontstaat na een bijwerking; ook de griepprik kan deze reactie oproepen. Ook hier is de kans op het syndroom echter erg klein: minder groot dan de kans dat je het na besmetting met griep krijgt. Waarom het vaccin bij de ene persoon wél een auto-immuunrespons oproept en bij de andere niet, is onduidelijk.

Bron | Trouw, GBS Expertisecentrum, Federatie Medisch Specialisten, FDA, NYTimes
Beeld | Getty Images

Ook interessant