Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

De kans op epilepsie neemt toe als je ouder wordt: zó herken je de symptomen

kans-op-epilepsie-op-oudere-leeftijd.jpg

Ongeveer 200.000 mensen in Nederland hebben epilepsie. Dit kan op elke leeftijd optreden, maar naar mate je ouder wordt neemt de kans op epilepsie wel toe. We leggen je uit waarom dat zo is en hoe je de symptomen op latere leeftijd herkent.

Het probleem bij epilepsie op oudere leeftijd is dat de klachten niet altijd worden herkend. Daarom is het goed om alert te blijven. 

Grotere kans op epilepsie op oudere leeftijd  

Dat je op oudere leeftijd meer kans hebt op epilepsie, dat kan verschillende oorzaken hebben. Volgens EpilepsieNL gaat het vaak om een hersenbeschadiging, zoals een hersenbloeding of herseninfarct. Op latere leeftijd komen dit soort hersenaandoeningen vaker voor. Daarnaast kan een andere afwijking of beschadiging er ook voor zorgen dat je hersencellen eerder verstoord raken. Dat kan bijvoorbeeld komen door:

  • Dementie (bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer)
  • Een hersentumor 
  • Een hersenontsteking door een infectie 
  • Hersenletsel door een ongeval of zuurstofgebrek 

Daarnaast kan de oorzaak van epilepsie op oudere leeftijd ook onduidelijk zijn. Vooral vanaf je 75ste levensjaar neemt de kans op epilepsie toe.

De symptomen 

Bij epilepsie op oudere leeftijd neemt vooral de kans op ‘focale aanval met verminderde gewaarwording’ toe. Dit is een vorm waarbij je bewustzijn afneemt, je vaak niet (goed) reageert op signalen uit je omgeving, je verward raakt en vreemd gedrag vertoont. Om wat voor gedrag het gaat, hangt af van de plek in de hersenen waar de aanval begint.

Je kunt op latere leeftijd ook last krijgen van tonisch-clonische aanvallen. Dit zijn aanvallen met schokken en bewustzijnsverlies.

Klachten wordt niet altijd herkend 

Het is soms lastig om epiplepsie op oudere leeftijd te herkennen. Vooral bij de eerste soort aanvallen waarbij je verward gedrag vertoont, is het niet altijd duidelijk dat het om een aanval gaat. Moeite om op woorden te komen en verward gedrag zijn ook symptomen die bij veel andere aandoeningen kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld bij een TIA, dementie of hart- en bloeddrukproblemen. Bij dit soort klachten is het daarom altijd verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Lees ook: Déze vormen van beroerte zijn er (en zo herken je ze)

Medicatie werkt minder goed 

Er bestaat medicatie tegen epilepsie, waardoor de meeste mensen geen aanvallen meer krijgen. Dit heet anti-epileptica. Het lastige is dat als je wat ouder bent je lever en nieren soms minder goed werken. Hierdoor heb je meer kans op bijwerkingen van de medicatie. Daarnaast gebruiken veel ouderen ook andere medicijnen. Die combinatie kan ertoe leiden dat de anti-epileptica minder goed werkt. Overleg daarom altijd met een neuroloog wat voor jou de beste behandeling is.

Bron | Epilepsie.nl
Beeld | Getty Images

cover M41

Margriet 41 ligt nu in de winkels! Met deze week een groot interview met acteur Pierre Bokma, de beste tips om helemaal op te laden, Nelli Cooman over de bijzondere band met haar moeder, zó draag je lang haar na je 50e, de lekkerste appeltaart recepten en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant