Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Bijwerkingencentrum Lareb: Pfizer-vaccin kan leiden tot grote zwelling

zwelling-door-pfizer-vaccin.jpg

Ben jij binnenkort aan de beurt voor een inenting met het Pfizer-vaccin? Dan kan het zijn dat je last krijgt van een grote zwelling op de prikplek. Het bijwerkingencentrum Lareb ontving hier de afgelopen tijd een aantal meldingen over. Dit wil je over deze bijwerking weten. 

En dit kun je volgens het bijwerkingencentrum het beste doen om de klachten te verminderen. 

Grote zwelling door Pfizer-vaccin

Bijwerkingencentrum Lareb houdt alle meldingen van de mogelijke bijwerkingen van de coronavaccins bij. Tot half februari zijn er tachtig meldingen binnengekomen van mensen die met het Pfizer-vaccin waren ingeënt en grote zwellingen op de prikplek hadden gekregen. Dit kan pijnlijk aanvoelen, roodheid veroorzaken en zich tot over de schouder en elleboog uitbreiden. Meestal ontstond de zwelling bij gevaccineerden binnen één tot twee dagen na de prik. Volgens Lareb is er in de meeste gevallen geen sprake van een allergische reactie of infectie bij dit soort klachten, maar gaat het om een plaatselijke ontstekingsreactie. 

Zelfde bijwerking als de griepprik

Volgens bijwerkingencentrum Lareb komt die grote zwelling en de uitbreiding hiervan naar andere plekken op je arm ook voor bij andere vaccins, bijvoorbeeld bij de griepprik en de DKTP-prik die vierjarigen krijgen. Hoewel het niet schadelijk of gevaarlijk lijkt heeft het bijwerkingencentrum wel het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) ingelicht over deze bijwerking. Het CBG bespreekt dit met het Europese netwerk, waarna besloten zal worden of dit in de bijsluiter wordt aangepast. 

Lees ook: Zo ga je het beste met de bijwerkingen van het coronavaccin om

Koelen tegen klachten 

De grote zwelling na een injectie met het Pfizer-vaccin trekt meestal binnen vier tot vijf dagen weg. Een behandeling is dus niet nodig. Wel kan het volgens Lareb helpen om de prikplek te koelen. Dat vermindert naast de zwelling ook de mogelijke pijnklachten. Heb je last van een stijve arm na je prik? Dan kun je deze zes simpele oefeningen proberen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.            

Bron | Bijwerkingencentrum Lareb
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant