Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít is het grootste misverstand over artrose (en wat is het precies?)

artrose-kraakbeen.jpg

Zo’n 1,2 miljoen Nederlanders kampen dagelijks met pijnklachten door artrose. Deze aandoening wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Dat suggereert dat de ziekte vooral is gelinkt aan ouderdom. Maar is dat eigenlijk wel zo? En is er wel echt sprak van slijtage?

Het antwoord is nee. Artrose kan in principe op alle leeftijden voorkomen. Bovendien is het een vorm van reuma, waarbij de kwaliteit van het kraakbeen tussen gewrichten geleidelijk afneemt. Dit komt doordat er scheurtjes in het kraakbeen ontstaan.

Pijnklachten en stijfheid

Kraakbeen heeft als doel om botten en wervels bij beweging te beschermen. Bij iemand met artrose is dit kraakbeen niet glad, maar ruw en onregelmatig en in het ernstig geval zelfs helemaal verdwenen. Daardoor kan het aangrenzende bot iets verdikt zijn, wat voor veel stijfheid en pijnklachten zorgt bij het bewegen. De ziekte kent twee vormen: primaire en secundaire artrose.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Primaire artrose

Er is sprake van primaire artrose als er geen aanwijsbare oorzaak voor de aandoening wordt gevonden. In sommige gevallen is de ziekte erfelijk.

Secundaire artrose

Dit is een vorm die ontstaat na een beschadiging of breuk van het kraakbeen, beschadiging door een operatie, erfelijke afwijking, overbelasting of een ontsteking van het gewricht.

Geen behandeling mogelijk

De aandoening wordt soms verward met de ziekte osteoporose (botontkalking). Wanneer de klachten gepaard gaan met krimpen, kromme houding en rugpijn is het daarom verstandig een huisarts te bezoeken. Artrose is onomkeerbaar. Er is geen genezing mogelijk, maar patiënten zijn wel gebaat bij ontstekingsremmers en medicijnen die de pijn onderdrukken. Ook fysiotherapie kan helpen het stijve gevoel in gewrichten te bestrijden.

Broccoli en beweging

De aandoening aan de gewrichten is één van de bekendste veroorzakers van gewrichtspijn. De beste vorm van bestrijding is, door in beweging te blijven. Sporten en en dus bewegen houdt je gewrichten soepel. Engelse wetenschappers stellen daarnaast dat een stof, die gevonden wordt in broccoli en in andere groentes uit de kruisbloemenfamilie, de vernietiging van kraakbeen in gewrichten kan tegengaan.

Lees ook
Met deze makkelijke oefening verklein je de kans op osteoporose na de overgang

Bron| Gezondheidsnet, Reuma Nederland, Artrose Zorg, Vakblad Arthritis & Rheumatism
Beeld| iStock

Ook interessant